Български дарителски форум оповести големите корпоративни дарители на България

14.11.2014 | Новини

BDF-0269За девета поредна година Български дарителски форум (БДФ) връчи наградите „НАЙ-ГОЛЯМ КОРПОРАТИВЕН ДАРИТЕЛ” 2014 г.

Конкурсът отличава компаниите, които устойчиво и прозрачно са подкрепяли значими за обществото инициативи и каузи.

Наградите се връчват според обемите на финансовите инвестиции на компаниите през изминалата 2013 г.

Осемчленно жури класира компаниите и според качествата на техните програми. Чрез гласуване на членовете на БДФ се оценяват добрите партньорства в сферата на благотворителността.

Церемонията се състоя на 13 ноември 2014 г. и неин домакин беше Росен Плевнелиев, Президент на Република България. Тази година в конкурса участваха 42 кандидатури в 7 категории.

BDF-0218a

Победителите

В категорията „Най-голям обем финансови дарения” първо място спечели компания „Дънди Прешъс Металс“ (2 882 618 лв.), второто място е за медодобивната компания Аурубис България(дарени 931 776 лв.).

Със статуетка Най-голям обем на нефинансови дарения” си тръгна Данон Сердика (175 019. 29 лв., дарени в стоки и храни).

Призът „Най-голям принос чрез доброволен труд на служителите” е за е МТел, втори са УниКредит Булбанк.

В категорията „Най-щедър дарител” (обем дарения, изчислени като процент от печалбата преди облагане) печели Дънди Прешъс Металс (с 2.28%, дарени от печалбата преди облагане).

Качествените награди в церемонията бяха спечелени от Пощенска банка за кампанията им „Най-добър старт за всяко дете“ в партньорство с УНИЦЕФ България. Банката печели в категорията „Най-добра дарителска програма”. За „Най-прозрачна дарителска програма“ журито определи платформата „Избери, за да помогнеш“ на Райфайзенбанк.

Наградата “Най-сполучливо партньорство” цели да насърчи партньорствата между компании, НПО, публични институции и медии при осъществяването на благотворителни проекти и дейности в подкрепа на обществени каузи и се връчва след гласуване на членовете на Форума. Тази година тя е за Теленор България и фондация „Светът на Мария“ – за партньорския им проект за изграждане на Дневен център „Светове“ в подкрепа на хора с интелектуални затруднения.

Наред с отличията за компании, БДФ отдава признание и на личност, допринесла за развитието на благотворителността в страната. Тази година носител на наградата е проф. Минко Балкански – професор по физика в университета „Мария и Пиер Кюри“ в Париж, един от най-известните учени в областта на физиката в света. Живее във Франция. В България развива мащабна благотворителна дейност чрез своята фондация „Миню Балкански”. Създател е на Национален институт за образование, Институт за деца и Лятната школа за забавна математика. Реставрира центъра на родното си село Оряховица и Културния център в Нова Загора. Инвестира в ремонти на домове за възрастни в региона. Организира пленери по изкуства и майсторски класове по цигулка, подкрепя млади и даровити българи в обучението и реализацията им.

Специалната награда на УС на БДФ е за инициативата „Спаси, дари на…“ , чиято цел е разгласа на кампаниите за лечение на деца. Екипът вече 8 години поддържа сайта и участва в кампаниите на децата доброволно и безвъзмездно. За времето, в което съществува, инициативата е реализирала над 65 кампании в подкрепа на 55 деца.

Тази година БДФ реши да постави във фокуса на церемонията доброволческия труд. Акцентът е провокиран от огромната доброволческа енергия, която страната ни усети след възникналите хуманитарни кризи – бежанската вълна от Сирия и наводненията в различни населени места през пролетта и лятото на 2014 г. Много служители на компании в България доброволстват все повече в подкрепа на благотворителни инициативи. Церемонията показа различните лица на хората, дали безвъзмездно своето време, енергия, креативност и усилия за различни важни обществени каузи с убеждението, че дават ли на другите, това носи смисъл на тях самите.

BDF-0693