Да отстояваш обективността и честността в журналистиката е сериозна работа на фона на многобройните компромиси в медиите

04.11.2013 | Брой 20, Бюлетин

Зоя Димитрова, организационен секретар на Фондация „Радостина Константинова”.

Защо фондация „Радостина Константинова“ избра да подкрепя именно разследващата журналистика? Защо според вас е важно за обществото да има професионални и обективни журналистически разследвания?

Първо, това беше волята на Радостина Константинова преди да почине през 2010 г. – да бъде създадена фондация, с нейни пари и с пари на семейството, за подпомагане на разследващата журналистика в България. Освен като журналист, тя беше изключителен редактор и човек, който винаги е поддържал журналистите от екипа на „168 часа”, „Монитор” и особено на „Политика” в техните разследвания, независимо на какъв натиск трябваше да устои. Тази подкрепа създаваше у колегите спокойствие да си вършат съвестно работата, те знаеха, че няма да бъдат предадени от шефовете си.

Защо е важно да има обективни журналистически разследвания? Това е същият въпрос – защо е важна истината за хората? Журналистическото разследване е царицата на журналистиката, няма друг жанр, който да стои над него. Ако работата е свършена добре, това винаги води до признание на автора и на изданието, което публикува текста.

В какво се изразява вашата дейност и как подкрепяте журналисти и млади хора, избрали това като бъдеща професия?

Създадохме фондацията на 11 май 2011 г. Оттогава сме изпратили след тежък конкурс двама стажанти в „Интернешънъл Хералд Трибюн”- Париж на 3-месечен стаж – през 2012 г. и 2013 г. Раздали сме стипендии на студенти четвъртокурсници от ФЖМК, също след конкурс. Всяка година връчваме Голямата награда за разследваща журналистика „Радостина Константинова” и 2 поощрителни  награди за най-добрите разследвания за годината. Миналата седмица организирахме семинар „Тайните на най-добрите разследващи журналисти”, а през 2012 г. – дискусия „Разследващата журналистика – жива или мъртва”. И двете събития бяха посрещнати с голям интерес.

Каква перспектива вие виждате за фондации и организации, които работят в това поле?
От какво съдействие (медии, нпо, институции и т.н) имате нужда, за да бъде работата ви по-ефективна и смислена?

Убедена съм, че пред целите на нашата фондация има перспектива, защото да отстояваш обективността и честността в журналистиката си е сериозна работа на фона на многобройните компромиси, които виждаме в медиите.

От какво съдействие имаме нужда? По-скоро от съдействието на медии и от неправителствени организации, с които да споделяме едни и същи принципи  на журналистиката. Ние имаме уважението на колегията, което за нас е много важно, убедена съм, че с времето все повече колеги ще знаят за нашата работа. Най-важното е да останем верни на себе си.

И малко, на пръв поглед, страничен въпрос, защото предвиждаме бюлетинът да излезе около 1-ви ноември, Денят на народните будители – какъв или кой според вас е съвременният български будител? Кое е качеството, което го прави такъв? Имаме ли нужда всъщност от будители и какви действия стоят зад тази дума?

Съвременният български будител е всеки в нашата професия, който не е забравил, че да бъдеш журналист е чест и достойнство.