ТРИ НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ ПОЛУЧИХА НАГРАДИ ЗА НАЙ-ДОБЪР БИЗНЕС ПЛАН

21.02.2013 | Новини

Три неправителствени организации получиха награди в конкурса за най-добър бизнес план на НПО, организиран организиран от Българския център за нестопанско право (БЦНП) в партньорство с Фондация ПАЦЕП по проект „Ефективни подходи към устойчивостта на НПО“, финансиран от Фондация „Америка за България“.

Официалното награждаване се състоя вчера в Гранд хотел София и бе открито от Любен Панов, който сподели: „Основна цел на програмата е да създаде умения и да насърчи неправителствените организации да развиват допълнителна стопанска дейност, която от една страна е източник на допълнителни приходи и създава възможност за устойчиво развитие на организацията, а от друга страна е свързана с нейната мисия.“

В тазгодишното издание на конкурса кандидатстваха 16 неправителствени организации със свои бизнес планове. От тях бяха определени 7 финалиста. Жури от представители на Фондация „Америка за България“, Микрофонд АД, Уникредит Булбанк, Български предприемачески и иновационен клъстър и вестник Капитал определи трите най-добри предложения.

Първа награда – чек за 10 000 лв., получи Фондация за социална промяна и включване за работилница за сапуни „HOPe SOAP“ – сапуни изработвани от младежи в неравностойно положение. Победителят получи и специална награда – участие в едногодишната менторска програма за мениджъри и предприемачи Top Class.

Втора награда – чек за 7 500 лв. получи Българското дружество за защита на птиците за инициативата „Природа в шепа“ – класна стая на открито в защитена местност „Пода“ –  най-богатата на птици територия в Европа.

Също втора награда – чек за 7 500 лв. получи  и Фондация „Танцово изкуство – Илиев“ за организиране на лятна интензивна 2-седмична обучителна програма в различни стилове танц, преподавани от световно утвърдени професионалисти.

Конкурсът за най-добър бизнес план се провежда за втори път. Целта му е да стимулира неправителствените организации да развиват свързана с мисията си стопанска дейност, чрез която да осигуряват средства  за постигане на основните си задачи.