Отвори врати първият дневен център за трудови умения на хора с интелектуални затруднения

17.07.2013 | Новини

На  16 юли 2013 г. в София беше официално  открит  Дневен център за обучение в трудови умения на хора с интелектуални затруднения, проект на Фондация „Светът на Мария“.

В Дневния център млади хора с интелектуални затруднения ще имат възможност да придобият трудови навици и да развият умения, необходими за справяне с ежедневието – пазаруване, готвене, сервиране и почистване, ориентиране в града и ползване на обществения транспорт, планиране и управление на личните разходи.

Отваря врати и единственото в София Защитено кафене, част от Дневния център, обслужвано от клиентите на центъра и работещо за външни посетители. Тук, в спокойна атмосфера клиентите на центъра ще прилагат на практика придобитите умения – приготвяне на храна и напитки, сервиране, отсервиране, боравене с пари.

Дневният център е създаден с финансиране от учредителите на Фондация “Светът на Мария” Цецка Радева и Гроздан Караджов, мобилния оператор GLOBUL и е подкрепен от десетки корпоративни и индивидуални дарители.

Събитието беше открито от Цецка Радева –  Директор на Фондация „Светът на Мария“, кметът на Столична община,  Йорданка Фандъкова и Ясен Гуев, директор “Корпоративна политика” на GLOBUL.

Хората с интелектуални затруднения са сред най-уязвимите групи в нашето общество. Дневният център ще им даде възможност да излязат от домовете си, да се срещат и да общуват, да изградят социални умения, да придобият трудови навици и професионална подготовка. Искаме те да повишат самочувствието и самооценката си, като част от правото си на достоен живот, заяви Г-жа Радева при откриването.

След кратката церемония всички присъстващи имаха възможността да се включат в стартиращите в Дневния център дейности – приготвяне на храна, изработка на ароматни сапуни, бижута и декоративни предмети.
На всички присъстващи бяха раздадени сувенири, ръчно изработени от клиентите на дневния център.

За каузата може да дарите:

С дарителски SMS с текст DMS SVETOVE на 17777.

И с дарение по банков път:
Банковата сметка на Фондация „Светът на Мария“ в УниКредит Булбанк е:
IBAN: BG23UNCR70001520966058
BIC: UNCRBGSF