Известни са големите корпоративни дарители на България за 2012 г.

11.11.2013 | Новини

За осма поредна година Български дарителски форум (БДФ) връчи наградите „НАЙ-ГОЛЯМ КОРПОРАТИВЕН ДАРИТЕЛ” 2013 г.

Конкурсът отличава компаниите, които устойчиво, креативно и прозрачно са подкрепяли значими за обществото инициативи и каузи. Идеята му е не само да връчва награди на отговорния бизнес,  а и да създава стандарти за отговорно корпоративно дарителство.

Наградите се връчват според обемите на финансовите инвестиции на компаниите през изминалата 2012 г., а с помощта на 8 членно жури конкурсът класира компаниите и според качествата на техните програми. Чрез гласуване на членовете на БДФ се оценяват и добрите партньорства в сферата на благотворителността.

Церемонията се състоя на 11 ноември 2013 г. и неин домакин беше Росен Плевнелиев, Президент на Република България.

Тази година в конкурса участваха 58 кандидатури в 7 категории.

Ето и победителите:

В категорията „Най-голям обем финансови дарения” първо място спечели компания „Дънди Прешъс Металс“ (3 081 283 лв.), второто място е за медодобивната компания Аурубис България (дарени 765 336 лв.).

Със статуетка „Най-голям обем на нефинансови дарения” (дарено ефирно време) си тръгна Нова телевизия – тя печели първото място с 879 836 лв. Второто място в категорията е за Данон Сердика  (156 614,61 лв., дарени в стоки и храни).

Призът „Най-голям принос чрез доброволен труд на служителите” за втора година отива за УниКредит Булбанк, втори в категорията е МТел.

Наградата „Най-щедър дарител” (обемът на даренията, изчислени като процент от печалбата преди облагане) е за Райфайзенбанк (с 5.71% , дарени от печалбата, преди облагане).

Качествените награди в Церемонията бяха спечелени от AVON България –  с отличие за „Най-добра дарителска програма”, присъдена за кампанията „От любов към живота – AVON срещу рака на гърдата”. Кампанията печели и второ място в категорията „Най-прозрачна дарителска програма“. Първото място в нея е за МТел с програмата „Приеми дете. Създай бъдеще“.

БДФ връчи и наградата “Най-сполучливо партньорство” – категория, която цели да насърчи партньорствата между компании, НПО, публични институции и медии при осъществяването на благотворителни проекти и дейности в подкрепа на обществени каузи.  Отличието се присъжда чрез гласуване на членовете на БДФ и тази година беше спечелено от  Фондация „Лале“, Уникредит Булбанк, Фондация Уникредит за партньорския им порект „Вяра в семейството“.

Наред с отличията за компании, БДФ за четвърта година отдава признание на личност, допринесла за развитието на благотворителността в страната. Тази година носител на наградата е Иван Станчов – български политик, общественик и дарител, основател на първия по рода си център за подкрепа на деца и увреждания „Карин дом“.

Във фокуса на тазгодишното издание на церемонията беше дългогодишната дискусия за мястото на компаниите – дарители за обществени каузи, в медиите. През ноември месец 2012 г. Съветът за електронни медии прие Методически указания, в които приема за допустима практика цитирането на имената на компаниите, когато техните инвестиции в обществено полезни каузи, са част от редакционното съдържание на предавания и новини. Това беше знак към отговорния български бизнес, че обществените му поректи и инициативи са признати и ценени.  Затова призовете тази година връчиха главни редактори на медии, които имат професионално отношение към благотворителността и корпоративната социална отговорност.