Създаваме предпоставки, чрез които хората в неравностойно положение сами да си помогнат

02.08.2013 | Брой 19, Бюлетин

Виктор Кирков е собственик и изпълнителен директор на „Спортс Мениджмънт България“.


Представете себе си с няколко думи?
Мога да се определя като щастлив човек, който се занимава с това, което му доставя най-голямо удоволствие.  Винаги съм имал вътрешна потребност да се занимавам с управление на проекти в областта на спорта и със социална дейност. В момента се занимавам  успешно и с двете. Шест години работих като спортен журналист във „Дневник”. След това Валентин Михов ме покани да работя като маркетинг мениджър в „С.В.-РСА България”, която тогава държеше телевизионните и рекламните права за футболното първенство. Съвместявах тази дейност с работа на граждански договор в Българска професионална футболна лига, където отговарях за международните връзки. Представлявах организацията на повечето форуми на Асоциацията на европейските професионални футболни лиги, където натрупах доста международен опит и контакти. От две години работя самостоятелно с фирмата ми „Спортс Мениджмънт България” в областта на спортния мениджмънт и маркетинг. В момента с нея развивам няколко проекта, но безспорно най-популярен е социалният „Отбор на надеждата”.

Защо решихте да подкрепяте деца от домове (или напуснали домовете) чрез спортни проекти.
Децата, които израстват в социални институции, в никакъв случай не отстъпват като потенциал на тези, отгледани в семейна среда. Въпреки това на много от тях им е изключително трудно да се интегрират в обществото и най-вече на трудовия пазар. Това е сериозен проблем, тъй като при навършване на пълнолетие една част от младежите от институции остават на улицата. Целта на нашия екип е да изгради в бенефициентите на проекта „Отбор на надеждата” качества, чиято липса възпрепятства социалната им интеграция. Става въпрос за дисциплина, организираност, поемане на отговорност, работа в екип и др. Единственият инструмент, който може да извърши ефективно тази промяна в кратки срокове, е спортът. Основната причина за това е удоволствието, което носи играта. Освен това тя откъсва спортуващите от реалността и макар за кратко ги прави щастливи, отдалечавайки ги от борбата за физическо оцеляване.

Какво всъщност представлява „Отбор на надеждата“?
„Отбор на надеждата” е проект, чрез който всеки желаещ младеж в неравностойно положение може да тренира безплатно футбол. Тренировките се провеждат два пъти седмично от млади специалисти, а играчите получават безплатно футболна екипировка. След няколкомесечни тренировки, на базата на представянето в десет турнира, се избира национален отбор, който участва на световното първенство за бездомни хора. Този Мондиал се организира всяка година в различна страна. Миналата година беше дебютна за българския отбор, а шампионатът се проведе в Мексико Сити. Тази година ще бъде в Познан (Полша), догодина ще е в Чили, а през 2015 г. – в Амстердам. Участието на световното първенство е невероятно преживяване и правото да представляват България на него получават най-заслужилите. При избора на национали се използват много критерии. Футболните качества са един от тях, но в никакъв случай не са най-важният.

През лятото на 2011 г. чрез компанията ми „Спортс Мениджмънт България” изпратих писмо до шотландската  фондация Homeless World Cup, че бих искал да бъда техен партньор за територията на България. След около 2 седмици – на 11 август, получих документ с утвърдителен отговор. Около два месеца по-късно проектът функционираше успешно. Всяка година работим средно с около 80 души в неравностойно положение. Първата година имахме бенефициенти в 3 града – София, Пловдив и Варна. През тази година Варна отпадна, а вместо нея влязохме в Стара Загора, Благоевград и Враца. Във всеки от градовете имаме треньори, които са доброволци и не получават възнаграждение. Включването им в проекта обаче им носи много материални и нематериални придобивки. Ако те се остойностят на база отработени часове, се оказва, че трудът им с младежите в неравностойно положение е в пъти по-добре оценен от този на основното им работно място. Проектът се финансира изцяло от спонсори. Генерален спонсор е GLOBUL, а основни – „Дънди Прешъс Металс Инк.” и бензиностанции „ЕКО България”.  Всеки от партньорите ни също получава в пъти по-висока еквивалентна рекламна стойност срещу средствата, които предоставя. Всъщност успяхме да създадем истинско социално предприемачество в идеален вид, при което всяка  от страните получава много повече отколкото дава.

Какви резултати сте постигнали – като брой подкрепени младежи и като спортни постижения досега?
Статистиката, предоставена от Homeless World Cup, показва, че около 75 процента от участниците на световни първенства намират мотивация за положителна промяна в начина си на живот. Нашият екип постигна сходен процент успеваемост при бенефициентите ни в София през първата година само с тренировки. От 27 играчи в столицата над 22-ама намериха работа, задържаха я и много от тях се изнесоха на квартира. Трима завършиха средното си образование, а двама влязоха в университета. Когато младежите са готови за следващата стъпка в живота си, те успяват да я направят.

Може да се каже, че спортните резултати също са впечатляващи. При дебютното участие на мъжкия ни отбор на световно първенство в Мексико Сити през 2012 г. се класирахме на престижното 14-о място. След този успех селекционерът ни Методи Здравков попадна в Топ 10 в класацията „Треньор на годината”. Тази година женският ни тим спечели европейското първенство в Мюнхен в края на месец юни. Детският ни състав, в който играчите са на възраст между 13 и 17 години, записа 2 победи в петте си мача на световното първенство за деца от социални институции във Варшава, въпреки че момчетата тренираха заедно за първи път едва ден преди заминаването за Полша.

Кое ви радва най-много в този проект и в тази ваша социална дейност?
Безспорно най-удовлетворяващи са социалните резултати от проекта. Буквално пред очите ни се осмисля и подобрява животът на десетки млади българи. Това е изключителен стимул да продължаваме и да доразвиваме работата си с тях. Футболната част на инициативата обаче също ми доставя огромно удоволствие. Когато отборът ти участва всяка година на световни и европейски първенства, тръпката е неописуема. Невероятно е да представляваш България на такива големи футболни форуми, а същевременно играчите излизат на терена без меркантилни помисли, а единствено с мисълта да защитят своята собствена чест и тази на Родината.

Какъв съвет бихте дали на хора, които искат да се заемат със социално предприемачество в подкрепа на едни или други групи в България?
Напълно погрешно е да се мисли, че някой може да помогне на друг човек против волята му. Възможно е понякога и това да проработи, но в никакъв случай няма да е устойчиво във времето. Това, което прави екипът ни, е да създава предпоставки, чрез които хората в неравностойно положение сами да си помогнат. Съветът ми е да не се предоставят пари и материални придобивки на хората в нужда. Това в общия случай има обратен ефект, тъй като те свикват да получават нещата на готово. Те имат най-вече нужда от любов и протегната приятелска ръка, която да им покаже верния път в живота. Някой трябва да ги подготви за следващите им стъпки. Ако не са готови, дори и да ги споходи късмета, те няма да могат да се възползват от предоставената възможност. Всички помним как преди няколко години се предоставиха общински жилища на хора, които не бяха готови за това и те изгориха паркета си в центъра на хола.

Имате ли планирани проекти или мечти, близки до „Отбор на надеждата“?
Световното първенство по футбол за бездомни хора има важно правило, според което играчите могат да участват в него еднократно. Всяка година нови хора получават шанс за социална интеграция. За да не губим връзка с бенефициентите ни, в момента учредяваме клуб, който ще се включи в държавния шампионат. Той ще бъде съставен изцяло от бивши и настоящи играчи на „Отбор на надеждата”.

Освен това стартирахме образователна програма по сугестопедичния метод на проф. д-р Георги Лозанов. Чрез нея с удоволствие хората в неравностойно положение биха могли да завършат образованието си и да научат чужд език. Вече минахме пробен курс по английски през пролетта на тази година и отчетохме изключителен успех, особено по отношение на психо-терапевтичния ефект от курса.