ДОБРОВОЛЦИ СЪБРАХА НАД 16 ТОНА ОТПАДЪЦИ OT ПРИРОДНИТЕ ПАРКОВЕ

11.06.2013 | Новини

Доброволци събраха над 16 тона отпадъци от 11-те природни парка на България в рамките на съвместната инициатива на GLOBUL и WWF „Национален ден на природните паркове“, която се проведе на 8 юни.

Рекордно количество отпадъци събраха доброволците в природен парк „Странджа“ и природен парк „Рилски манастир“ – около 4,5 и 3 тона отпадъци съответно. Най-много доброволци посетиха природните паркове „Рилски манастир“, „Странджа“ и „Врачански Балкан“.

Кампанията за опазване и почистване на дивата природа на WWF България е организирана за пръв път през 2007 г., а от 2008 г. насам тя се провежда с подкрепата на GLOBUL. За предходните шест години в кампанията се включиха близо 13 000 доброволци, които събраха над 60 тона отпадъци. Освен това в рамките на инициативата в природните паркове бяха изградени 12 моста и нови кътове за отдих, и бяха поставени повече от 100 информационни табели, които обясняват правилата за отговорно поведение на посетителите.
Тази година във всеки от националните паркове бе изградена специализирана инфраструктура, която да помага за тяхното опазване, а в парковете „Витоша”, „Врачански балкан”, „Русенски Лом” и „Златни пясъци“ бе организирано и разделно събиране на пластмасови отпадъци благодарение на партньорството на ЕКОПАК. Благодарение на организираните за пръв път лекции, които се проведоха непосредствено преди почистването във всеки от природните паркове, участниците имаха възможност да научат повече за растителните и животински видове, характерни за съответния парк. А до края на август посетителите на Националния природонаучен музей ще могат да разгледат и специална експозиция от „нови природни видове“, представена в подкрепа на кампанията.
Традиционно, кампанията подкрепят и редица известни личности, които участват в самото почистване и спомагат за популяризиране на инициативата. Тази година посланици на природен парк „Витоша” бяха телевизионните водещи Венелин Петков, Галина Щърбева, Богомил Грозев, Невена Василева и Димитър Павлов, музикантът Ваня Щерева, актьорът Филип Аврамов и радио водещият Симеон Колев. Писателят Калин Терзийски и композиторът Станислав Лобошки се включиха в почистването на парк „Беласица“. Актьорът Георги Низамов бе посланик на природен парк „Персина“, а музикантите Дани Милев и Криста участваха в почистването на парк „Врачански Балкан“.