Над 137 млн. лв. са дарени за различни каузи през 2012 година

01.10.2013 | Новини

Това сочат данните от годишния анализ на Български дарителски форум, представен на 1-ви октомври в София.

Компании, фондации и граждани даряват все повече за каузи от социален, здравен, културен и екологичен характер. Ръстът в даренията, сравнен с предходната година е 32%.

Компаниите остават най-големите дарители в страната. Те са дарили близо 67 млн.лв., като техни приоритети са социалната сфера, образование и наука,  екология.

Със съвсем малка разлика ги следват фондациите – с над 65 млн. лв., инвестирани най-често в сферите образование и наука, човешки права и развитие на гражданското общество, култура и изкуство.

Едноличните търговци са дарили малко над 622 хил. лв,  а гражданите –  близо 5 милиона, от които най-много за юридически лица с нестопанска цел, за регистрираните в страната вероизповедания и детски ясли, училища, университети, академии.

През годината значително се е увеличило даряването чрез смс-и и телефонни обаждания – за 2012 г. те са над 2  милиона и това прави увеличение с над 56% в сравнение с предходната 2011 г.

През годината се случиха няколко важни законодателни промени, свързани с поощряване на дарителите и промяна на средата, като: – отпадане на финансовия лимит от 180 000 лв. за лечение на деца, въведен 2011 г. от Център Фонд за лечение на деца; премахване на ДДС върху благотворителните смс-с; приемане на правителствена стратегия за развитие на гражданските организации за периода 2012-2015; приемане на методически указания от Съвета за електронни медии (СЕМ), които правят допустима практика цитирането на имената на дарителите (компании и фондации) в електронните медии.

Целият анализ на БДФ може да видите ТУК