Започва студентският филмов фестивал „Ранно пиле”

24.10.2012 | Новини

Американска фондация за България и НАТФИЗ „Кръстю Сарафов” ви канят на церемонията по откриването на 8-мия международен студентски филмов фестивал „Ранно пиле”.
Тя ще се състои на 25-ти октомври от 19.00 ч. в Учебния драматичен театър в НАТФИЗ. Фестивалът продължава до 31-ви октомври.

Първото издание на фестивала е през 2005 г. със селекция от двадесет и четири късометражни филма от всички български университети с факултети по кино и телевизия. От третото си издание фестивалът вече е международен, а през 2010г. селекцията е от 62 филма от 6 балкански държави (България, Румъния, Албания, Хърватска, Сърбия и Турция), както и от четири от най-престижните американски университети (Ню Йорк, Бостън, Калифорния и Станфорд).

През всичките години на провеждане Студентският филмов фестивал „Ранно пиле” се е радвал на гости и жури от изявени професионалисти и преподаватели в сферата на киното, между които Теди Москов, Рангел Вълчанов, проф. Ролф Ортел (Австрия), проф. Мария Дора Морао (Бразилия), проф. Звиад Долидзе (Грузия), носителят на “Оскар“ за най-добра адаптация на сценарии за филма “Пианистът“, британският драматург и писател Роналд Харууд, британският сценарист Роджър Грегъри и неговият колега от САЩ Джон Бърнстейн, двукратният носител на „Оскар” Флориан Галенбергер и много други.

Програмата на фестивала