Време за доброволци

25.09.2012 | Брой 16, Бюлетин

Time Heroes, www.timeheroes.org, свързва хората, които искат да помагат с каузите, които имат нужда от подкрепа.

Преди малко повече от година Яна Бюрер Тавание (която иначе е директор „Кампании и комуникации“ в Български хелзинкски комитет) и Алек Андреев (един от създателите на TEDxBG) откриват, че имат една обща идея – да създадат място,
което събира каузи и доброволците, които биха ги подкрепили.

Наблюденията им са, че страшно много хора искат да правят различни смислени неща, да помагат, да дарят времето си , но често не знаят къде и как, кого да потърсят, дали именно сега е точният момент, в който могат да помогнат.  Те виждат „една енергия, която се разпилява”, и потенциала на идеята да обединиш всичко в едно място за доброволчество.

Така се ражда Time Heroes – http://timeheroes.org/, платформа, която „свързва хората, които искат да помагат, с каузите, които имат нужда от подкрепа”.

Малко по-късно към Яна и Алек се присъединяват Павел Кунчев и
Момчил Рогелов. В момента това е екипът, който вече 9 месеца поддържа доброволно платформата „жива”. На нея, от тръгването на проекта през януари, вече са публикувани близо 100 каузи, които обхващат почти всички сфери на обществения живот (социални дейности, култура и изкуство, образование, уязвими групи, човешки права), обособени по време, вид и място.

Към момента над 2000 души са се включили в доброволчески активности през сайта, близо 2500 са и хората, които подкрепят Time Heroes в социалните мрежи Facebook и Twitter.

Как „идват” при вас каузите?

Яна: Преди да започнем сайта ние имахме поредица от поне двайсет срещи с организации, за да си представим идеята. Да видим дали те имат нужда от доброволци, осъзната или не. Защото понякога организациите имат нужда някой да им помогне да формулират тази необходимост и да видят възможностите в подобен труд. След всички тези срещи отделихме около 15 каузи, които сложихме на сайта на 15 януари 2012 г., когато той стартира – през втория ден на TEDxBG. Идеята беше повече хора да научат за него, да могат да си изберат и кауза, която да могат да подкрепят. След това получихме голяма популярност, имаше интерес и от страна на медиите. Сега мога да кажа, че е 50:50 – нас ни търсят и ние контактваме организации, които сме харесали.

Как смятате, готови ли са организациите да работят с доброволци и съответно – доброволците за тях?

Алек: Липсата на подобен сайт не само пречеше на доброволците да намират своята кауза, но и на организациите да откриват доброволци за себе си. Често организациите получават няколко обаждания, които са по-скоро в тежест, опасяват се, че от и без това малкия им екип ще трябва да отделят човек, който да се занимава именно с доброволците и че е по-добре сами да си свършат работата.

Яна: Организациите първоначално имаха нагласата, че доброволците са разход на време и енергия, че ще трябва да ги обучаваш. Виждам обаче как в рамките на тези 9 месеца все по-лесно организациите започват да разпознават предимствата на работата с доброволци и да нямат тези опасения.

Можете ли да отличите някакви тенденции през тези 9 месеца, по отношение на избора на доброволците?

Яна: Все повече виждаме нуждата и от един специализиран труд – например да се превеждат документи от различни езици. Изключително много имаме каузи, свързани с култура и изкуство, първоначално имахме каузи повече за деца, домове изобщо – социалната сфера. Много по-разнообразни станаха каузите, които търсят подкрепа, много повече организации виждат неизползван ресурс в това.

Проследявате ли ефекта от свързването на каузите и доброволците?

Яна: В момента сме в процес на събиране на именно такава обратна връзка. Организациите трябва да свикнат да ни изпращат след изминалите събития материали и снимки, за да покажем какво сме постигнали заедно. Понякога една организация събира доброволци през собствената си страница, фейсбук, други канали и през нас и тогава няма как да знаем дали от нас са дошли доброволците. Но в такива случаи, когато получаваме формулярите за обратна връзка, разбираме, че огромна част от доброволците са дошли именно през нашия сайт.

Алек: Доброволците не са само в отговор на конкретна нужда на организацията – за работа, която да свършат за определен период от време и после да не поддържат връзка. Доброволците са и посланици на една кауза, съмишленици, приятели, които ако харесат идеята – след това ще разказват за нея и ще присъединяват други хора.

Случвало ли ви се е да получавате негативна обратна връзка или вие самите виждате ли капани в работата?

Яна: Когато има по-специфична работа – с деца, например, самите организации попълват не само първия въпросник на сайта, но и втори, много подробен въпросник, за по-деликатните позиции. За тях доброволците кандидатстват и отиват само, ако бъдат одобрени. Имахме подобен случай – кандидатстваха 100 души, а на организацията бяха необходими 10. Досега за повече от 9 месеца не сме имали никакъв сигнал за злоупотреба, недоволство или каквото и да било недоразумение.

Какво предвиждате като развитие на системата за вбъдеще?

Яна: Един от минусите на нашия сайт все още е, че като аудитория и концентрация на каузи засега повече обхваща София. Имаше например кауза в Пещера, но от тук е трудна организацията, транспорта и т.н. – и за нея не се намериха достатъчно хора. С времето трябва да успяваме да работим с доброволци извън София, да има възможност местните хора да организират и реализират събитието на съответното място.

В началото на септември, точно година след като се роди идеята
за платформата, получихме финансиране от фондация “Америка за България”, и сме безкрайно щастливи. Досега правехме всичко с наши средства и време, което ни ограничаваше. Финансирането ще ни позволи да изградим сайт с много повече функционалности, както и да популяризираме платформата широко. Ние вече сме доста популярни и без реклама, от уста на уста, заради силата на приятелите,
социалните мрежи, и интереса от страна на традиционните медии. Но със съответната мащабна рекламна кампания вярваме, че ще станем още по-полезни за каузите и за хората, които търсят къде да дарят времето си.

Алек: Искаме да систематизираме обратната връзка от организациите и доброволците. Да предложим възможност на компании да могат да подкрепят каузи, като заплатят превоза на доброволците, например, защото и сега има малко каузи в по-трудно достъпни места, които се нуждаят от 100-200 лв. за транспорт и фактически това пречи на реализацията. Бихме искали да разширим мрежата дори и извън България, такива сайтове липсват и в Централна и Източна Европа.

Яна: Искаме да променим имиджа на доброволчеството. Да знаеш, че можеш да помагаш чрез това, което умееш и харесва да правиш. Ако си добър програмист или преводач, да можеш да си избереш кауза, която да подкрепиш именно със своите умения. Искаме това да стане цяла отделна секция на сайта – хора да подкрепят каузи чрез уменията си.

Алек: Доброволчеството дава възможност реално да се обвържеш с решаването на даден проблем и кауза, едно е да лайкваш нещо в интернет, друго – да отидеш на място и да свършиш работа.