Владо Трифонов – победител в категорията „Моят герой” с фотографията „Библейска” 3

30.07.2012 | Брой 15, Бюлетин

 

 

 

 

Как разбрахте за конкурса?

От мои колеги.

Защо решихте да участвате, с какво ви спечели идеята?

Реших да участвам, защото намирам снимката „Библейска 3” за необикновена, въздействаща, морална и естетична, а какво друго е благотворителността в своята чиста форма, ако не проява на морал и естетика.

Как избрахте хората и сюжетите, които заснехте?

Случайно бях там, когато „сюжетът” на снимката се случи – за мен оставаше да го забележа и да реагирам навреме. (Но пък от друга страна нали на този свят нищо не е случайно).

Открихте ли за себе си някакъв различен аспект на благотворителността, или възможности за промяна на света около нас през тази призма?

В пазарно общество като нашето, където отношенията са преимуществено търговски, интересът е този, който определя действията на хората. Благотворителността не прави изключение. Не се наемам тук да разсъждавам дали това е хубаво или лошо. Във всеки случай е факт, с който човек се съобразява – всеки по своему.  Героят на моята снимка го прави така: получава дарение (да не се бърка с просия!) от хората, след което го дарява на църквата и тя, ако е църква като църква, може да извърши с него сума ти богоугодни дела. И още: благотворителността не е кампания, а състояние на душата. Или го имаш, или го нямаш. И изобщо не мислиш дали променяш света около себе си. Просто го правиш.