Соломон Франсез – победител в категорията „Благотворителност и здраве” с фотографията „Гершон”

30.07.2012 | Брой 15, Бюлетин

Как разбрахте за конкурса?

Научих от приятели от център „Тацитус”, с които работя от 2 години и аз прегърнах идеята с удоволствие. Тъй като през годините съм работил с много организации с нестопанска цел, които развиват дейност в България и в чужбина, реших че е добре, чрез този конкурс, хората да видят, че има и такава страна от живота и има хора и организации, които работят за доброто на обществото.

Аз съм професионален фотограф и до голяма степен изборът на хората, които снимам, е направен от самите организации, с които съм работил. От своя страна, те ми се довериха да изградя образите, които прозират във всеки един случай. Вече 15 години работя по различни проекти, но тази форма за представяне и популяризиране чрез конкурс за мен е нова и много успешна.

Този интернет конкурс позволи на много хора да се докоснат до съдби и проблеми, за които дори и не са подозирали. Отзивите, които получих от познати и приятели ми показват, че това е една правилна стъпка, която може да се окаже и изключително полезна за всички нас. Много хора за първи път разбраха, че има организации и фондации, които се опитват да решат дълбоко скрити проблеми в обществото ни. Проблеми, които много често по един не особено елегантен начин се игнорират или прикриват.