Първата в България пълна Енциклопедия на дарителството вече е факт

14.03.2012 | Новини

На 13 март Български дарителски форум и Американска фондация за България представиха тритомното издание Енциклопедия «Дарителството»: Дарителски фондове и фондации в България 1878 – 1951 г.
Енциклопедията разказва накратко над 1200 истории на личности, които са имали щедростта и волята да променят света около себе си и често са превръщали дори своята лична загуба в дарителски жест. Това са общественици, политици, учители, интелектуалци, военни – хора с различни професии и с различни финансови възможности, които си приличат в едно – в увереността, че с техните дарения ще бъде изградена една модерна страна. Част от тях са известни, повечето обаче са непознати за широката публика. Идеята на енциклопедията е да събере на едно място информацията за тези дарители – с кратка автобиография, мотивите им да дарят, както и със справка за фонда или фондацията, учредени по тяхна воля.

Това е първото издание, което обобщава в близо 1000 страници историята на дарителството в България от 1878 – 1951 г., когато с Държавен указ всички фондации и дружества са задължени да ликвидират дейността си и да предадат имуществото и парите си на държавата.

Автори на статиите в изданието са проф. д.и.н. Веска Николова (ИИИ-БАН), доц. д-р Росица Стоянова (ИИИ-БАН), Цветана Величкова (НА-БАН), д-р Милена Тодоракова (ДА „Архиви“), д-р Калинка Анчова (ЦДА), проф. д.и.н Тодор Петров (ВА „Г.С. Раковски“), Дивна Гоцева (ИИИ-БАН).
На събитието във връзка с представянето на Енциклопедията присъстваха компании и фондации – членове на БДФ, авторите на енциклопедията и други учени от БАН, общественици, колеги и приятели на Форума, журналисти.

Актьорът Рашко Младенов  прочете части от текстове на завещания на големи дарители като Димитър Ценов, Йорданка Филаретова, Димитър Кодоглу, хаджи Ненчо Палавеев и др., в които те изразяват волята си да дарят земи, пари, акции и имоти за различни обществени каузи. Благодарение на тях сме имали, имаме и досега, училища, университети, болници,  библиотеки, културни паметници, както и дарителски фондове и фондации, които са подпомагали развитието във всички сфери на обществения живот.
Красимира Величкова – директор на Форума, подчерта, че историите и жестовете на тези хора, а и самата Енциклопедия са ни нужни днес, не просто като памет за миналото, а като пример за бъдещето и могат да ни вдъхновяват за подобни избори и в нашето време.