Променяй света, докато ходиш

25.09.2012 | Брой 16, Бюлетин

Как е възможно на практика да стане това? Отговорът получаваме от Ивелин Молов, създал платформата walk2help – http://www.walk2help.com/, чрез която можеш едновременно да ходиш за здраве, да опазваш природата и да даряваш за различни каузи. Засега условието е да имаш смартфон, който да ползва разработеното приложение.

До тук чрез системата 1250 души са извървели 18 200 км. и са помогнали на 6 каузи. Каузите са най-разнообразни – от създаване на библиотека за децата от защитена жилище „Заедно” до закупуване на ваксини за животинския приют в Богров и подобряване на пешеходните и вело пътеки в Софийската света гора.

Самият Ивелин, откакто ползва приложението (колко време), е изминал 500км.и е спестил е 80 кг въглероден диоксид.

Как ви хрумна идеята за платформа, която да позволява промени в света чрез ходене?

Помислих си, че може да има голяма полза от това хората да разбират какъв ефект върху околната среда има ходенето пеша. В последствие си казах, че това може де се обвърже с някаква кауза, която не е задължително екологична. Сега чрез приложението можеш да видиш конкретно приноса си – ако например ходиш половин час, какво точно си дарил, и какво си спестил на околната среда. Проектът
тръгна преди близо година. В началото бях сам, после събрах екип от 4-5
души.  Участвахме в най-голямото международно състезание по иновации в Ню Йорк – Imagine cup. В България спечелихме националното ниво и така се озовахме в САЩ. Когато се върнахме, една българска IT компании ни придоби. Сега имаме финансиране, колкото да разработваме  подобни технологии, които са скъпо начинание.

Как определяте каузите, които могат да бъдат подкрепени?

В момента сме в процес на доизграждане на система – как се предлагат каузи, как се гласува за тях, как се търсят спонсори… Искаме всичко да е прозрачно. Каузите до момента си ги определяме сами, спонтанно, въз основа на дошли от нас или от приятели предложения, които всички сме харесали. Предвиждаме в скоро време да има възможност за гласуване на сайта и да печели тази кауза, която събира най-голям брой гласове. Идеята е да мотивираме хората да „виждат” проблема и съответно – как от него да се направи кауза. Смятаме, че това ще е привлекателно и за спонсорите, които пък ще видят колко голям брой хора подкрепят съответната кауза, чиито спонсори са те. Намерението ни е човек може а избира от няколко каузи, но засега има една, която е възможна в определен период и после, когато целта е постигната,  се заменя с друга.

Какво получават спонсорите?

Получават от една страна популярност чрез инициативата. Когато са спонсори на конкретната кауза, на сайта излиза реклама на техен продукт, могат при желание да си брандират и каузата. Когато даден потребител ходи и дари, километрите, които е изминал и съответно – дарението, което е направил, излизат във ФБ и Туитър, заедно с името на компанията, която подкрепя съответната кауза. Всеки от спонсорите си има страница на сайта, която практически става и негово портфолио със социално отговорни проекти, страницата е брандирана с тяхно лого. Обозначено е благодарение на тяхната подкрепа какво количество CO2 e спестено и какво
даряват за каузата. Обикновено не даряват пари, а стоки, част от продукцията си
или директно закупуват това, от което съответната кауза има нужда. Храна,
книги, ваксини.. Дори те самите биха могли да предлагат някаква кауза, за която
хората да гласуват.

Имате ли идеи как да се развива приложението?

Забелязвам, че вече все повече хора узнават за walk2help. В реално време дори на сайта можете да видите всички места по света, в които хората ходят и даряват. Разчитаме популяризирането му да става от човек на човек и  сред приятели. Обмисляме възможността за хората, които нямат смартфони, също да могат да ползват приложението по други начини. Например – в определен ден група хора, които се предварително известени, ходим по определен маршрут. Извървяваме даден брой километри и в края на маршрута те получават плик с код, чрез който те могат да се прикачат към приложението и така да дадат своя принос.

Иска ни се и вече предвиждаме да има и награда за човека, извървял най-много километри по дадена кауза.