Пощенска банка обяви имената на победителите в конкурса „Силен старт“

21.03.2012 | Новини

Вече са известни имената на победителите в програмата „Силен старт”, които Пощенска банка ще награди с 50 еднократни стипендии по 1000 лв. Отличени са гимназисти от 25 града в страната.

Журито, съставено от представители на неправителствените организации, партньори на програмата – Български дарителски форум, фондация „Пайдея”, „Национална мрежа за децата“ и асоциация „Родители”, на медиите – Vesti.bg, списание „Мениджър” и списание „Тема”, както и на Пощенска банка оцени работите на близо 1000 ученика, изразили мнението си по актуални социални проблеми чрез есе на тема „Моят силен старт за България започва с…”Сред победителите най-много са учениците от София с 10 спечелили есета, следвани от градовете Варна и Русе с по 5 есета. Наградени има и от Плевен, Бургас, Сандански и Своге.

Стипендиите ще бъдат връчени на учениците на специална церемония, в присъствието на техните родители, журито на конкурса, както и  представители на властта, и медиите. Имената на победителите вече са обявени на официалната страница на програмата www.silenstart.bg. Отличените есета ще помогнат за  създаването на първата Младежка пътна карта за развитие на България, която ще съдържа предложения за силен старт за страната, обобщени в 20 стъпки, и ще бъде връчена на представители на управленската власт.

Сред идеите на участниците в тазгодишното издание на програмата преобладават предложения за подобряване нивото на образование в страната, подобряване на пътната инфраструктура, реформа в здравеопазването и успешната реализация на младите в обществото.

В седмото издание на програмата се включиха ученици от осми до дванадесети клас в гимназиите и специализираните училища от 111 града на България. Най-голям брой са участниците от София със 192 есета, следвани от учениците от Варна (с 62 есета) и от Пловдив (с 43 есета). За стипендиите се борят и ученици от градовете Абланица, Берковица, Добрич, Горна Оряховица, Пазарджик Сандански, Силистра, Шумен, Ямбол и др. Най-активните участници са тези от 11-ти и 12-ти клас – общо с  463  есета, разделени почти по равно.