Близо 1 000 ученика споделиха идеите си за „Силен старт” за България

09.01.2012 | Новини

Учениците изразиха мнението си по актуални социални проблеми чрез есе на тема „Моят силен старт за България започва с…” в  рамките на инициативата „Силен старт с Пощенска банка”. В тазгодишното издание на програмата финансовата институция ще награди 50-те ученика, написали най-добрите есета със стипендии в размер на 1 000 лв. Необходимо условие за участие беше кандидатите да предложат оригинални и приложими в практиката решения на проблемите на страната и да са с успех от предходната година не по-нисък от 5,00.

В седмото издание на програмата се включиха ученици от осми до дванадесети клас в гимназиите и специализираните училища от 111 града на България. Есетата на кандидатите ще бъдат оценявани до края на февруари. Журито е съставено от представители на партньорските организации, на медиите, представени от Евгения Друмева, главен редактор на новинарския сайт Vesti.bg, Максим Майер, редакционен директор на сп. „Мениджър”, Любослава Русева, журналист от сп. „Тема”, и на Пощенска банка.

Инициативата ще приключи със създаването на първата Младежка пътна карта за развитие на България, която ще съдържа предложения за силен старт за страната, обобщени в 20 стъпки, и ще бъде връчена на представители на управленската власт.

Сред идеите на участниците преобладават предложения за подобряване нивото на образование в страната, подобряване на пътната инфраструктура, реформа в здравеопазването и успешната реализация на младите в обществото.

От старта на програмата до днес общо 766 ученици са получили стипендии от Пощенска банка на обща стойност 376 250 лв.