Не трябва да съжаляваме, че сме остарeли, това е привилегия, от която много хора са лишени

02.05.2012 | Брой 14, Бюлетин

Доц. Ингрид Шикова е преподавател в катедра “Европеистика” към Софийски университет “Св.Климент Охридски” и посланик на добра воля на Европейската година за активен живот на възрастните хора и солидарността на поколенията.

Преподава “Политики на Европейския съюз” и  “Европейски програми и управление на проекти”.  Специализира по въпроси на европейските изследвания  в престижни университети и колежи: Колежа на Европа в Брюж, Белгия, Университета в Лимерик, Ирландия, Холандския икономически институт в Ротердам, Кралския институт за междунардни отношения в Лондон,  Университета в Стокхолм, Швеция. Цялата й професионална кариера е посветена на европейската интеграция. Била е директор на Центъра за европейски изследвания и на Информационния център на Европейския съюз. Работила е  като съветник в Представителството на Европейската комисия. Участвала е в съвместни проекти с Кралския институт за международни отношения, Института за световно стопанство в Кил, Германия, Университета в Абърдийн, Шотландия. Член е на международната мрежа “Екип Европа” и на Европейската асоциация за европейски изследвания. Член е на Федералния съвет на Международния център за европейско обучение в Ница. Наградена е с почетния знак със синя лента на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Изборът 2012г да бъде Европейската година за активен живот на възрастните хора и солидарността на поколенията не е случаен. В условията на демографска криза, обществото все повече разчита на  възрастните хора. Но за да се отговори на тези очаквания, възрастните хора трябва да са активни и независими.

Приех да бъда посланик на идеите на Европейската година
за активен и независим живот на възрастните хора, защото мисля, че цялото ни общество трябва да стане по-чувствително по тази тема. От една страна, бих се опитала да помогна за това възрастните хора да променят нагласите си, да не живеят примиренчески, да намират смисъла и радостта от живота, никога и за нещо да не казват “аз вече съм стар”. Не трябва да съжаляваме, че сме остаряли, това е привилегия, от която много хора са лишени. От друга страна, имам желание да насърча усилията
за полагане на повече грижи за възрастните хора, за предоставянето на повече възможности за активен и здравословен живот.

Примерите за активен живот на хора в достолепна възраст са много. Възрастта на човека и фина смес от опит и спомени. Тъй като посветих цялата си професионална кариера на европейската идея, бих посочила Жак Делор – бивш председател на Европейската комисия, като пример за активното остаряване – и до сега, чета неговите интервюта с огромно уважение за свежестта на идеите, които има, за съпричастността, за това, че дори за миг не спря да бъде пълноценен участник в европейското изграждане, да пътува, да убеждава, да вдъхновява.  Примерите от които можем да се поучим са много и във всякакви области.

Като преподавател, аз съм облагодетелствана и привилигирована да работя  ежедневно с млади хора.  Ние, възрастните и младите, сме си взаимно потребни – има години, в които човек задава въпроси, има и години – в които отговаря на въпроси. Ето това е благословената комбинация, който осмисля работата на университетския преподавател.

Но важното е не само да предаваш своя опит и знания, важното е никога да не спираш да се учиш.
Ще се опитам през тази година да изпратя няколко послания към  моите връстници:

  • Ако човек работи това, което обича,  възрастта няма значение
  • Децата ви имат нужда от вас – помогнете им, като сте здрави и активни
  • Не преставайте да  учите – учете, каквото ви харесва.
  • Радвайте се  на живота и го обичайте.

Но освен към тях , моите послания са насочени и към тези, които могат да помогнат възрастните хора да живеят активно и независимо. Малко повече грижи към възрастните хора, ще се възвърнат многократно.

Понякога съвсем малки неща могат да бъдат стимул
за активност – да помогнеш на клуб за здравословен живот, да предоставиш дребни средства за закупуване на цветя, с които възрастните хора да разкрасят кварталните градинки, да подпомогнеш курс по компютърна грамотност, да подкрепиш идея на активни възрастни хора.

Европейската година за активен живот на възрастните хора и солидарността на поколенията ще изпълни своята мисия, ако възрастните хора усетят грижата и вниманието, което наистина заслужават. Всеки от нас може да помогне за това!