Максим Буковски – с наградата на публиката за фотографията „приятел в нужда се познава” и победител в категорията „Доброволчеството променя света”

30.07.2012 | Брой 15, Бюлетин

Как разбрахте за конкурса?

В групата на Ирина Мишонова, момичето, което е в будна кома, и от чиято благотворителна инициатива е снимката, беше публикувана информация за фото конкурса. Много хора тогава изявиха желание да участват, обаче техническите правила на конкурса не им позволиха.

Защо решихте да участвате, с какво ви спечели идеята?

Вече няколко години, моето семейство и много други обикновени хора помагат с
каквото могат на Ирина Мишонова, която е в будна кома след автомобилна
катастрофа. Със съпругата ми видяхме, че се организира конкурс, свързан с
благотворителността и решихме да участвам. Надявахме се да дадем още малко
гласност за нейния случай. Седмица по-рано и преди да разбера за конкурса, пък заснех бай Тодор (героят от триптиха, който спечели в категорията „Доброволчеството променя света”) и помислих, че това, което той прави – да запълва дупките по софийските улици сам с количка,  е пример за напълно безкористно доброволчество. Той остави много ярко петно в съзнанието ми.

Как избрахте хората и сюжетите, които заснехте?

Не съм ги избирал. Те са ежедневие. Всеки от нас пътува, ходи по улиците и
може да бъде на тяхно място. Както казах, Ирина е в будна кома и следим
нейния случай от самото начало и виждаме, колко са безсилни хората пред
механизмите ( или липсата им) на държавата и застрахователите. Въпреки всички трудности обаче тя успява да се бори за живота си с помощта на обикновените хора. Що се отнася до бай Тодор – мисля, че трябва да се разказва и да се дават за пример такива хора, които сами променят мястото, където живеят. Може би все повече хора ще последват неговия пример. Ние сме свикнали все някой друг да ни свърши работата.

Открихте ли за себе си някакъв различен аспект на благотворителността,
или възможности за промяна на света около нас през тази призма?

Първо с помощта на конкурса хората, които са изпаднали в неравностойно
положение виждат, че не са сами. Второ има популяризиране на случаите и все повече хора научават за тях и могат да доведат до освен морална подкрепа, така и до някаква материална помощ, защото в повечето от тези случаи парите не са на последно място. Трето  – с помощта на този конкурс виждам, колко много различни случай и истории са публикувани в галериите, и най важното, че има много хора, които не са равнодушни към тези случаи.
Надявам, се че вашата инициатива е само началото и всеки следващ конкурс ще
привлича все повече внимание.