Известни са големите корпоративни дарители на България

16.11.2012 | Новини

За седма поредна година Български дарителски форум (БДФ) връчи наградите „НАЙ-ГОЛЯМ КОРПОРАТИВЕН ДАРИТЕЛ” 2012 г.

Конкурсът отдава признание на компаниите, които устойчиво и прозрачно са подкрепяли значими за обществото инициативи и каузи. Идеята му е наред с отличията за бизнеса, да създава стандарти за отговорно корпоративно дарителство.

Наградите се връчват според обемите на финансовите инвестиции на бизнеса през изминалата година 2011г., а с помощта на 8 членно жури конкурсът класира компаниите и според качествата на техните програми. Чрез гласуване на членовете на БДФ се оценяват и добрите партньорства в сферата на благотворителността.

Церемонията се състоя на 15 ноември и неин домакин беше Росен Плевнелиев, Президент на Република България.

Вижте всички снимки на страницата на БДФ във Фейсбук.

Тази година в конкурса участваха 57 кандидатури в 7 категории. Ето и победителите:

В „Най-голям обем финансови дарения” първо място спечели мобилният оператор „Глобул” (с 1 058 736 лв.), второто място е за медодобивната компания Аурубис  (дарени 740 230 лв.).

Със статуетка „Най-голям обем на нефинансови дарения” (материали и стоки) си тръгна Астра Зенека – първото място е нейно с 2 315 500 лв. Второто място в категорията печели Лидл България (71 790 лв., дарени в стоки и предмети).

„Най-голям принос чрез доброволен труд на служителите” има УниКредит
Булбанк – банката е първа в категорията (25 924 лв.), следвана от М-Тел (с 16 717 лв.).

Категорията „Най-щедър дарител” (обемът на даренията, изчислени
като % от печалбата преди облагане) е за мобилния оператор „Глобул (с 1,7%, дарени от печалбата, преди облагане).

Качествените награди в Церемонията бяха спечелени от:

Райфайзенбанк, която си тръгна с отличие за „Най-добра дарителска програма” за дарителската платформа „Избери, за да помогнеш”

AVON България – отличена с приз за „Най-прозрачна дарителска програма” за програмата си „От Любов към живота – AVON срещу рака  на гърдата”.

БДФ връчи и наградата “Най-сполучливо партньорство”. Тази категория има за цел да насърчи партньорствата между компании, НПО, публични институции и медии при осъществяването на благотворителни проекти и дейности в подкрепа на обществото.  Отличието се присъжда чрез гласуване сред членовете на БДФ и беше спечелено от  мобилния оператор VIVACOM за „Операция жълти стотинки” – благотворителна кампания, която осигурява алтернативна грижа за изоставени бебета в партньорство с над 10 други кампании и медии.

Тази година специален приз за принос към популяризиране на филантропията в България връчи и члена на УС на БДФ и управител на Job Tiger Светлозар Петров – призът отиде при информационния портал Vesti.bg.

Наред с отличията за компании, БДФ за трета година чрез още една специална награда отдава признание на личност, допринесла за развитието на благотворителността в страната. Първият носител на отличието беше големият общественик и филантроп Димитър Паница. Миналата година наградата получи д-р Милен Врабевски – учредител на Фондация „Българска Памет”. Тази година носител на наградата е Франк Бауър – Президент на фондация „Америка за България” до септември 2012г.

Отличията на победителите връчиха Президентът на Република България Росен Плевнелиев, както и министри, които имат специален принос за подобряване на средата за благотворителност в страната ни: Десислава Атанасова, министър на здравеопазването, поради приноса й за премахването на лимита за лечение на деца, наложен на център „Фонд за лечение на деца” от Министерски съвет през миналата година и Томислав Дончев, министър по управление на средствата от ЕС – за инициативата за създаване на Стратегия за развитие на гражданските организации в България.

Останалите връчващи награди бяха хора извън политиката, получили дарителска подкрепа, благодарение на която са постигнали успех или са имали шанс да променят живота си.