Вече са известни номинираните в конкурса „Благотворителността през обектива“. Фотографията „Приятел в нужда се познава” печели наградата на публиката

02.07.2012 | Новини

Конкурсът, организиран от Български дарителски форум и фондация „Помощ за благотворителността в България“ приключи. С 1923 гласа публиката определи за свой фаворит фотографията „Приятел в нужда се познава” на Максим Буковски. Тя е направена по време на кампанията за набиране на средства за лечението на Ирина Мишонова, която е в будна кома след автомобилна катастрофа.

Гласуването на публиката протече в сайта на конкурса 20 до 30 юни. Общият брой гласове, дошли за всички фотографии, е 8 564.

Журито в състав Борис Мисирков, Елица Баракова, Красимира Величкова, Надежда Павлова, Надежда Чипева и Явор Попов също направи своя избор във всяка една от останалите 9 категории.

Ето и имената на номинираните за награда във всяка една от категориите на конкурса (авторите са по азбучен ред):

Благотворителност и образование: Курс „Играя и работя с деца 2012”, Лора Абаджиева; „История с принцеси”, Петя Василева; „Трудът е най-добрият учител”, Донка Калчева.

Благотворителност и здраве: „Да помогнем с усмивка 2”, Галина Велева; „Рали 2”, Полина Маринова; „Гершон”, Мони Франсес,

Благотворителност и култура: „Единство”, Виолета Динчева; „Хелоуин”, Денислав Стойчев; „Надежда”, Снежана Хлебарова.

Благотворителност и екология: „Почистване на плаж „Фичоза”, Полина Илиева; „Да спасим в суматохата кестените 2”, Владимир Мачоков, „Доброволци към Ехо“, Михаил Михов.

Благотворителност и социална подкрепа: „Деян”, Полина Маринова; „Шарена приказка 2”, Владимир Мачоков; „Ангелска елха 1”, Боян Пищиков.

Доброволчеството променя света: „Бай Тодор 2”, Макс Буковски; „Гигински манастир 2”, Галина Велева; „Планинска спасителна служба”, Манол Дончев.

Благотворителността през погледа на децата: „Стотинкова война 2”, Стефан Стефанов; „У дома”, Цветина Танева.

Моят герой: „Любовта на мама 1”, Албена Алексиева; „Проф. Галилей Симеонов”, Тодор Русинов; „Библейска 3”, Владо Трифонов,

Фоторазказ за благотворителността: „Ел Пасо”, Росица Букова; „Улица „Горна” 50, Мирослав Милев; „Tacitus“, Мони Франсес.

Носителите на първите отличия във всяка една от категориите ще бъдат обявени на официална церемония на 24 юли 2012г в Art Hall VIVACOM. Те ще получат награди, осигурени от спонсорите на конкурса, Райфайзенбанк и Аурубис България.

В категорията «Благотворителността през погледа на децата» победителят ще получи фотоапарат от Olympus, а призьорът във фоторазказа за благотворителността ще получи наред с паричната награда и годишен абонамент за списание „Фотомания”.

Първите три отличени фотографии във всяка една категория ще бъдат показани на официалната церемония в Art Hall VIVACOM. Те ще бъдат публикувани и в специален каталог заедно с изданието на културно-информационния гайд „Програмата”. Снимки ще бъдат изложени в открити градски пространства и метростанции в София. През октомври и ноември експозицията ще пътува из страната – в общини, които са спечелили конкурс да я представят пред местна аудитория, заедно с дебат на тема „Благотворителност”.

Конкурсът се провежда за първа година, но има амбицията да стане ежегоден. Идеята му е чрез изразните средства на фотографията да предложи нов, различен поглед към каузи, проекти и хора, свързани с благотворителността и възможностите за промяна на живота около нас, които тя предлага.

„Приятел в нужда се познава”, Максим Буковски