Годишни награди за журналистика „Валя Крушкина – журналистика за хората” ще отличават обективната журналистика с отношение и чувствителност към проблемите на хората

11.09.2012 | Новини

На 11 септември ще бъде обявено учредяването на годишните награди за журналистика „Валя Крушкина – журналистика за хората”. Наградите са създадени от фонд „Валя Крушкина”, учреден на 1 септември тази година от роднини, приятели и колеги на Валя от различни медии.

БДФ е сред организациите, които оказаха съдействие при създаването на Фонда и правилата, по които ще работи. Фондация „Работилница за граждански инициативи”, (ФРГИ) – член на БДФ, ще управлява и администрира този Фонд, а Красимира Величкова, директор на БДФ, е в Обществения му съвет. 

Средствата, събрани до момента по сметката на Валя и неизразходвани за лечението й, са 90 000 лв. Те ще бъдат предоставени за лечението на онкоболни деца – кауза, в която Валя истински вярваше. Другата съществена задача на Фонда е да насърчава и подкрепя смелата българска журналистика с човешко лице.

В продължение на един месец всеки може да номинира журналисти и медии в различни категории. Журналисти също могат да самономинират свои материали.

Категориите, в които ще бъдат приемани номинациите, са: „Печатна медия”, „Електронна медия”, „Онлайн медия” и „Млад Журналист”.

Предвижда се да бъде връчена и една голяма награда за журналистика, която приема и отразява проблемите на хората, като свои лични проблеми – така, както правеше Валя.

Наградите ще бъдат връчени на официална церемония през месец ноември.

Повече подробности около конкурса, сроковете, наградите и други детайли, можете да видите на сайта на ФРГИ.

Жури в конкурса ще бъдат:

Антоанета Цонева (Институт за развитие на публичната среда), Валерий Тодоров (БНР), Веселин Стойнев (в.“Труд“), Веселина Седларска (списание „Тема”), Виктор Николаев (bTV), Владо Йончев (OFFRoad-Bulgaria.com), Вяра Анкова (БНТ), Димитър Манолов (КТ „Подкрепа”), Живко Георгиев („Галъп”), Любослава Русева (reduta.bg), Милена Цветанска (БНТ), Николина Димитрова (Bulgaria On Air), Силвия Великова (БНР), Пролет Велкова (Дарик Радио), Стояна Георгиева (Медиапул).

Общественият съвет на Фонда е съставен от доброволци, които ще работят  безвъзмездно в подкрепа на различни обществено значими инициативи.

Годишните награди „Валя Крушкина – журналистика за хората” са създадени с надеждата, че медиите в България ще се обединят в подкрепа на каузата на обективната журналистика, с отношение и толерантност към проблемите на обществото и хората.

Учредители на фонда са:
Венци Крушкин
Добрина Чешмеджиева
Радосвета Стаменкова
Павлина Филипова
Теодора Тодорова
Константин Кисимов
Димитър Анестев
Моника Христова