Филантропията като начин на живот

21.01.2012 | Брой 13, Бюлетин

Станимира Георгиева е член на Управителния съвет и директор „Човешки ресурси“ в УниКредит Кънсумър Файненсинг А.Д. Тя е член на Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD), член на Клуба на HR експертите в Румъния и на Финансовия съвет на American International School в Букурещ.

Със своята експертиза в областта на HR-a Станимира допринася много за успешното стартиране и устойчивия бизнес на две компании във финансовата сфера в България и в Румъния.

Станимира вярва, че хората и обществото могат да израстват и да се развиват, защото имат неограничен потенциал. За нея животът е дар и всички имаме свободен избор и решения за действие. Тя е осъзнала, че не всички имат равни шансове и затова като общество имаме толкова повече отговорност към другия. За нейния живот има огромно значение способността да даваш.

Станислав Георгиев е с близо 20 годишен опит в сферата на банките и банковото дело. Заемал е различни позиции и се е занимавал с многообразни дейности и отговорности – от стратегическо организационно планиране до икономически анализи и управление на персонала. В момента е Изпълнителен директор на Уникредит банк – Румъния. Член е на УС на ФПББ и на Bucharest Charity Foundation. Активно полага доброволчески труд в полза на каузи в общността заедно със семейството си развива благотворителна дейност в различни посоки.

Семейство Георгиеви активно подкрепя различни събития, свързани с корпоративната социална отговорност и проекти, насочени към общността, особено такива с фокус върху околната среда, грижата за децата и инвестициите в образованието им. И Станимира, и съпругът й Станислав, са страстни планинари, организират и маратони, които посвещават на благотворителни каузи.

От кога и защо се занимавате с дейности в полза на обществото? Как започнахте, какъв беше мотивът (или поривът ви) за това?

Това е част от нашето разбиране за холистичен, пълноценен и смислен живот. Ние вярваме, че хармонията се постига при подходяща връзка с всичко, което ни заобикаля. Не бихме могли да се развиваме успешно и устойчиво, без да отдаваме и да допринасяме на средата, от която сме част. Давайки, ние получаваме. Всичко е едно.

Започнахме преди десетина години, когато доходите ни позволяваха да се издържаме, и оставаше по нещо. Тогава се свързахме с Фондация „Помощ за благотворителността в България” и ги помолихме да ни предложат конкретни случаи, където спешно е необходима финансова подкепа. В началото подпомагахме домове за възрастни хора и деца таланти с тежко материално семейно положение. С някои от тях поддържаме връзка и досега. Продължихме както на индивидуално, така и на корпоративно ниво, постепенно с по-мащабни и структурирани проекти, както в България, така и в Румъния, където работим и живеем от 5 години. От голямо значение са хората, които срещаме и от които се учим и вдъхновяваме, а те са много и навсякъде.

Какви са проектите, в които участвате – как избирате сферите, областите, изобщо – каузите, които да подкрепите?

Екология, здравословен начин на живот, лечение, образование, социални предприятия, адаптация на млади хора към независим и пълноценен живот и където още има нужда и може да помогнем. Вярваме в концепцията за интензитета, а не толкова – в продължителността на живота.

Как въвличате и други хора, как намирате съмишленици (интересно е, че и собствените ви деца са активни в това)? Доколко обществото в Румъния откликва на подобни призиви?

Важна е първата стъпка. После е лесно. Обсъждаме вкъщи и децата ни също се включват. Смятаме, че възпитаването на дарителска култура от ранна детска възраст е много важно за личностното изграждане и светоусещане, а също контрапункт на консуматорската култура и преекспонирания фокус върху личния интерес. Например, от една година насам децата знаят, че на празници не се купуват излишни и често ненужни вещи, а паричките, които спестяваме така, отиват за онези, които наистина имат нужда. Имаме пълната им подкепа, а те въвличат и свои приятели.  Получава се едно прекрасно „предай нататък”. Споделяме идеите си с приятели, колеги, партньори, а с много от тях партнираме по различни проекти. Добре представени планове с конкретни цели, заедно с личната ангажираност, както и партньорство с добре управлявани фондации привлича много хора и подкрепа.

Важен наш фокус е участието на компаниите, в които работим. УниКредит като група е много отворена и активна във финансирането на различни социални и екологични програми. В Румъния например садихме стотици Гинко Билоби в централните паркове на 10-те най-големи града в страната, а дърветата внесохме от България. Работим по проект за развитие и финансиране на социални предприятия заедно с NEST и фондацията на УниКредит. Финансираме конкретни проекти в здравеопазването и още много други неща. Участваме в управлението на Bucharest Community Foundation. В България работим с и за Фондация „Помощ за благотворителността в България”, и не само.

Смятаме, че социалната отговорност на компаниите трябва да мине на друго ниво – като присъща част от основните цели и смисъл на съществуването на компанията. От „правене на пари за акционерите” към „създаване на реална стойност за клиентите и обществото, което води до стойност и за акционерите“. Считаме, че сегашният традиционен корпоративен модел е отживял времето си и трябва да бъде променен без да унищожаваме базисните принципи на пазарната икономика. Ролята на корпоративните лидери затова е много важна.

По какъв проект или идея сте запалени сега?

От няколко години подпомагаме фондация www.prieteniq.org в Румъния с център за хора с интелектуални затруднения. През 2010 г. събрахме средства и много съмишленици и така бе взето решението за създаване на социално предприятие, което да си осигури стабилен доход –  изграждане и разработване на пекарна. Фондацията сътрудничи от години с други подобни в Германия и Швейцария, имала е и психолози – доброволци от България и досега успешно развива дейности като производството на сувенири, бижута, тъкачески цех и прекрасно производство, био градина и комбинира терапията чрез изкуство. Целта ни е тази година да започне производството на био хляб.

Продължаваме да подпомагаме и Hospice Casa Sperantei, за който през 2011 г. с помощ от приятели, колеги и роднини успешно събрахме средства за осигуряване на палиативни грижи за 35 деца от Букурещ. Дейностите, които организирахме запали толкова много хора, че сега с въодушевление ни питат: „Кога пак ще правим концерт? Подготвяме песен с жена ми.”, „Кога ще е благотворителният маратон? Мои приятели искат да дойдат да тичат за Hospice!”.

България е в плана ни, разбира се. С група приятели, ентусиазирани спортисти, сме в процес на учредяване на Ръннинг клуб, който да развие и промотира рънинг културата, като достъпно и приятно средство за активен и здравословен начин на живот. Една от целите е и провеждане на международно сертифициран маратон в София. Друга цел е развитието на дарителската култура. Продължаваме да подкрепяме различни проекти пряко или с участието на фондации.

Мечтата ви в полето на филантропията?:)))

Даването да стане естествена част от поведението на хората и компаниите. За взимането нямаме притеснение:-))).