Да подариш нещо на другите

25.09.2012 | Брой 16, Бюлетин

Десислава Петрова е активист за правата на човека, пътешественик и фотограф. Бори се за равни права на ЛГБТ и е обществен глас на общността от 2000 г. През годините е участвала в редица проекти и кампании, свързани с разнообразието, защитата от дискриминация, междукултурния диалог, етническите малцинства и правата на хората с увреждания. Участва активно в движението за опазване на природата. През 2012 г., съвместно с журналиста Иван Черкезов, издава своята първа книга „Разговори с Десислава – Солджъра”.

Какво всъщност е „Фонд 2012”?

Това всъщност е моята касичка за другите. Скромен фонд, събран от приятели. Целящ да развърти колелото и да бъде последван от още такива.

Как възникна идеята за него?

Бях в търсене на идеи как да направя празненството по повод рождения си ден по интересно и смислено. Разрових се из нета и попаднах на проекта „НАШАТА
КАСИЧКА” на Георги Цеков
. Мога да го нарека свое вдъхновение и пример за това, как всеки един от нас може да бъде полезен на обществото. Стига да пожелае. Не са нужни и много средства. Важно е идеята ти да е вдъхновяваща и да съумееш да привлечеш съмишленици.
Или както гласи една хубава българска поговорка „Сговорна дружина планина
повдига.”  Та да се върнем на идеята. Често пътувам, и с годините осъзнах колко ненужни вещи притежавам. Спомените, мислите и предизвикателствата са най-ценния багаж за един пътешественик. Затова вместо да очаквам с нетърпение да разопаковам поредните подаръци, си купих специален тефтер, в който помолих всеки да ми напише нещо от себе си. Така – за спомен. А парите, които биха отделили да ми купят нещо, помолих да оставят в касичка. И така събрахме общо 480 лв., закръглих ги на 500 с идеята да отидат за смислена кауза.

Кой и как може да кандидатства?

За тази сума можеше да кандидатства всеки с идея, кауза, нещо… Стига да не е за личен интерес, а в обществена полза. Нещо ново, свежо, реализируемо и полезно за
повече от един човек. Кандидатстващите трябваше да опишат кой, какво, кога,
къде и как иска да направи. В няколко реда свободен текст, без усложнените
форми, които са познати на всеки един заел се да кандидатства за фондове и програми.

Колко са дошлите дотук предложения за финансиране?

В рамките на месец получих девет предложения от хора и организации. Сведох ги до три, после до едно. Впоследствие заваляха още много. За съжаление няма как да финансирам всичките идеи, които ми харесват, но се надявам някой друг да го направи.

Какво очаква победителят?

Първият проект, финансиран от моята касичка, е „Моето разкриване“ на Младежка ЛГБТ организация “Действие“. Представлява сборник от лични разкази на ЛГБТ хора, преминали през процеса на разкриване на своята сексуална ориентация пред близки, приятели, колеги и съученици. Сборник, който носи огромен смисъл, както за мен самата, така и за хиляди ЛГБТ българи, техните приятели и семейства. Нещо наистина ново, реално, полезно и вече реализирано! През октомври 2012 г. книжката излиза от печат и ще бъде представена пред широка аудитория.

Надявам се, че тази идея няма да потъне и ще продължи да се разпространява. Защото каузи и идеи  – много, а средствата в повечето случаи се оказват недостатъчни. Затова, ако се чудите какво да направите със своята касичка, или искате да си подарите един смислен подарък – подарете нещо на другите. Споменът за сторено добро със сигурност грее по-дълго и по-силно от дисплея на някоя електронна джаджа. Аз продължавам…

Повече информация има на: www.desislavapetrova.eu/2012