Боян Пищиков – победител в категория „Благотворителност и социална подкрепа” с фотографията „Ангелска елха”

30.07.2012 | Брой 15, Бюлетин

Как разбрахте за конкурса?

Oт Дружество за Религиозна и Обществена Подкрепа на Лишените от Свобода (ДРОПЛС), организатор на кампанията “Ангелска елха”® в България.

Защо решихте да участвате, с какво ви спечели идеята?

Целта на нашето участие бе популяризиране идеята на“Ангелска елха”® на ДРОПЛС. От друга страна конкурсът и класирането е чрез участието и решението на професионално жури – победителите не се определят от гласувания в интернет. Това за нас също беше особено важно.

Как избрахте хората и сюжетите, които заснехте?

Като волнонаемен фотограф често правя документални и журналистически снимки. В конкретния случай се включих като доброволец към кампания „Ангелска Елха”®  със задача разнасяне на подаръци из ромските махали на Враца и съставяне на фотоархив на кампанията. Така „героите” от фотографията влязоха в този кадър. Изборът е на кампанията и родителите  – лишени от свобода, които са подали молба към ДРОПЛС за подкрепа по Коледа и осигуряване на подарък от тяхно име. Това семейство е едно от многото заснети.

Открихте ли за себе си някакъв различен аспект на
благотворителността, или възможности за промяна на света около нас през тази призма?

Включихме се като доброволци към кампанията на ДРОПЛС – събирахме коледни подаръци за децата на затворници, пакетирахме ги и ги разнасяхме, дори организирахме медийна подкрепа. Успявахме да го правим в свободното, а неведнъж и в работното си време.
За тези месеци не открихме нищо, което вече да не знаем – децата не трябва да плащат за греховете на родителите си; че добро се прави заради самото добро, а не заради очаквани облаги; че думи не могат да опишат радостта от неочаквано добро дело за нуждаещо се дете.

В заключение  бих добавил,  че благотворителността е особено ценна, когато се случва и реализира от множество хора. Така се променят не само тези, на които се помага, но промяна настъпва и в тези, които помагат. Техните съдби понякога се променят далеч по-значително от тези, на които помагат.