Защо ФПББ се включи в благотворителния дуатлон

04.12.2012 | Брой 17, Бюлетин

Камелия А. Станчева

Причините са най-малко четири. Първо, живата връзка е инициаторът на благотворителния дуатлон 1000 Balkan Charity Challenge Станислав Георгиев. Освен че е главен финансов директор на УниКредит Тириак банк, той е член на управителния съвет на Фондация „Помощ за благотворителността в България“.

Стан и съпругата му Таня, които станаха и най-големите фондонабиратели в ултрамаратона, са силно отдадени на идеята за благотворителните предизвикателства. Както казва  Станислав, „Благотворителността и спорта са две области, които по естествен начин привличат хората и ги правят съпричастни“.  За Стан и Таня това не е първия благотворителен маратон, но той е първи за България.

От друга страна, ФПББ е заложила в плановете си да направи популярна и тази форма на благотворителност.  През пролетта започнахме да работим със спортен клуб „Бегач“. Избрахме кауза – осигуряване на занимания с водна терапия на деца с хронични заболявания и те тичаха благотворително за нея четири пъти досега – на Гергьовден край езерото Панчарево, в рамките на Софийския маратон през октомври 2012, на благотворителния дуатлон и на SofiaEveningRun в Борисовата градина, пак през ноември.

Има и още предистория. Това лято фондация „Помощ за благотворителността в България“ хвърли ръкавица към средите на бизнес мениджърите.  Ива Петрова, която е координатор „Дарителски програми“ във фондацията, показа как се прави „благотворително предизвикателство“. В началото на август тя изкачи снежния Арарат – 5 137 метра. Каузата й беше организационното развитие на ФПББ.

Благотворителният дуатлон е още една възможност да покажем на света някои от каузите, на които помагаме да набират дарения през дарителската платформа на ФПББ.

С какво тази форма на подкрепа е различна по отношение на други механизми?

Да предприемеш приключение и едновременно с това да събереш пари за благотворителна кауза. Това накратко представлява „благотворителното предизвикателство“ – charity challenge. Човекът, който обявява благотворителното предизвикателство, казва колко пари и за каква кауза иска да набира и в замяна на това обещава да изпълни трудна задача. Може да е маратон, скално катерене, изкачване на снежни върхове, мотоциклетизъм, екстремно спускане със ски или шейна, пътуване със сал – нещо, което не е по силите на всеки и ни подлага на изпитание.

Освен че ще събере средства, каузата получава и популярност. В дългосрочен план това може да се окаже по-важно. Ако в благотворителното предизвикателство участват повече хора, както беше с 1000-километровия дуатлон, има възможност да бъдат подкрепяни повече каузи. В случая бяха 10 румънски и 8 български.

Кои са каузите, които бяха подкрепени, кои от тях и по какъв начин могат да бъдат подкрепяни и след края на маратона?

Българските каузи, които набират подкрепа на ултрамаратона са осем и се ползват с различна популярност. Предложени са и са администрирани от Фондация „Помощ за благотворителността в България“:  Домашни грижи за възрастни болни хора – Каритас Русе, Дневен център за деца с увреждания „Св. Мина“ – София, „Готови за успех“ – Стипендии за сираци и полусираци с отличен успех, Дом за възрастни хора и дневен център „Александровска“ – гр. Банкя, Възстановяване на изгорялата преди повече от 10 г. хижа „Богдан“ – Български туристически съюз, Хипотерапия и водна терапия за деца и младежи – БАЛИЗ Плевен, Спорт за деца с хронични заболявания, Дневен център за възрастни с интелектуални увреждания – „Светът на Мария“.

Както сте забелязали, те са разположени по пътя на маратона и това не е случайно. Благотворителните организации също могат и бяха активни по време на благотворителното предизвикателство. Те общуваха по-активно с общността и с медиите, посрещаха сърцато маратонците и ги окуражаваха.

Благотворителният маратон „1000 Balkan Charity Challenge“ завърши на 19 ноември, но до края на месец ноември страницата му беше отворена за дарения www.1000balkan.com: даренията вече са над 10 000 евро. За извършване на онлайн дарение можете да използвате дебитни и кредитни банкови карти (БОРИКА, Maestro, VISA BG, MasterCard BG), приемани за плащане през eBG.bg.

Ние продължаваме да подкрепяме каузите, както и преди маратона – през дарителската платформа в сайта на ФПББ и да търсим нови възможности за тях.

Кое беше най-интересното и атрактивното в това издание според вас?
500 километра с колело и 500 километра тичане за 10 дни – това е изключително изпитание. Слава Богу, времето беше благосклонно като за ноември, нямаше сериозни контузии и инциденти.

Близо 80 души се включиха – всеки според силите си и на различни етапи. А няколко души преминаха всичките 1000 км. Както се изразяват днешните младежи – „нечовешко!“. И трябва да се знае, че това не са професионални спортисти, а банкери, програмисти, журналисти.

Този ултрадуатлон е първи за България и беше трансграничен. Времето за подготовка се оказа твърде малко. Голямата организация се проведе в Румъния, откъдето са и повечето маратонци, а почти цялото трасе беше на българска територия. Това допълнително усложни организацията. Трябва да признаем изключителната помощ на спонсора УниКредит и на ПР отдела на тяхната банка в България, УниКредит Булбанк.

Чисто лично

Всеки ден следях движението на маратонците и техните постове в интернет. Много емоции, много изпитания (мъгла, леден въздух, навехнати глезени, мазоли, стари травми) и такава близост помежду им, че ми се прииска да съм част от тях. Когато виждаш такава топлина в отношенията си казваш, че всичко е възможно.

И мисля, че това ни задължава да бъдем много по-добри следващия път, за да има много повече дарения. Сигурна съм, че можем повече.