В България има ученици с голям потенциал да бъдат не само локални, но и световни лидери

31.05.2011 | Брой 10, Бюлетин

Г-н Антъни Хасиотис – главен изпълнителен директор на Пощенска банка

Г-н Антъни Хасиотис оглавява шестте дъщерни дружества на Юробанк и Еф Джи Груп в България. Той е главен изпълнителен директор на Пощенска банка и член на Съвета на директорите.
Преди да заеме длъжността главен изпълнителен директор на Пощенска банка, г-н Хасиотис е бил председател и главен изпълнителен директор на General Bank of Greece от 2002 г. През 2001 г. той е зам.-управител и зам.-председател на Борда на директорите на Земеделска банка на Гърция. През 1999 г. е работил като регионален мениджър на Barclay’s Bank за Гърция. От 1982 г. в продължение на 17 години заема ключови мениджърски позиции в Citibank в различни държави (САЩ, Саудитска Арабия, Венецуела, Коста Рика, Гърция).

Защо приоритет в социалната политиката на банката е точно образованието?

Пощенска банка полага усилия в различни области – образование, екология, култура, спорт. Факт е, че вече 6 години ние много усилено инвестираме в сферата на образованието. Този ангажимент е породен от силната ни убеденост, че знанията, дисциплината и ученолюбието са предпоставки за успешна личностна и професионална реализация в съвременното общество. Фокусирайки се върху младите хора ние бихме искали да им дадем шанс, да ги накараме да участват в социалния живот, да им докажем, че тяхното мнение може и трябва да бъде чуто.

Как правите избор каква идея в сферата да припознаете за своя и да подкрепите? Какво е важно да притежава една концепция, за да спечели одобрението ви?

Важно е да има поглед в бъдещето, иновативност и да бъде в унисон с ценностите на Пощенска банка, които от своя страна са общовалидни ценности за цялото общество. Но най-важното е да променя в положителна посока света около нас и да дава реален резултат. Резултат, който да е изцяло в полза на обществото. Не само за Пощенска банка, но и за нашия мажоритарен собственик Юробанк И Еф Джи Груп основна цел е да създаваме лидери. Вярваме, че в България има много ученици, които имат голям потенциал да бъдат не само локални, но и световни лидери и ние високо ценим техните академични постижения и подкрепяме желанието им да се развиват.

Какво цели основният ви проект в тази сфера Силен старт с Пощенска банка? Защо неотдавна развихте проекта и в каква посока бяха промените?Какво постигнахте с тези промени и изобщо с реализацията на Силен старт?Какви съвети бихте дали на дарители в образователната сфера?

Всички ни събира една обща цел – ефективна образователна система, в която се обучават и създават бъдещите лидери на България. За да помогнем в реализацията на тази цел, от 6 години Пощенска банка успешно си сътрудничи с Министерството на образованието младежта и науката, а през 2010 г. започнахме сътрудничество и с 4 ключови неправителствени организации, активни в сферата на образованието. От старта на кампанията през 2005 г. ние сме наградили над 760 ученика със стипендии за над 376 000 лв. Уверявам ви, че това е една от най-добрите инвестиции, които сме правили.

През 2010 г. разширихме обхвата на програмата и работихме заедно с още 4 партньори от неправителствения сектор, за да направим програмата по-пълноценна и да дадем думата на младите. Програмата протече под надслов “Изгони скуката от училище” и имаше нов формат, с който се опитахме да провокираме активното участие на учениците в средните училища да дадат своите предложения за развитието на средното образование у нас. Смятам, че успяхме. Най-добрите идеи бяха наградени с еднократна стипендия в размер на 1000 лв., като общият награден фонд възлизаше на 50 000 лв. Реализирахме програмата в партньорство с Български дарителски форум, фондация Пайдея, Национална мрежа за децата и Асоциация Родители и под патронажа на Министерството на образованието, младежта и науката.

Най-важното е, че провокирахме активно участие на младите в проекта и им дадохме възможност да изкажат своето мнение за образованието. За първи път в България издадохме учебник, написан от учениците. Уроците в него разказват истории за мечтаното училище, но разказвачи са съвременните ученици. Авторите на включените истории се състезаваха с около 2000 ученици, между 8-ми и 12-ти клас от училища в цялата страна, които ни изпратиха своите есета на тема Изгони скуката от училище. За тяхната добра работа и усилия ние ги наградихме със еднократна стипендия в размер на 1000 лв. и възможността за станат посланици на идеите за положителна промяна в образователната система.

Бих ги посъветвал не просто да спонсорират едни хубави каузи, а да се ангажират истински с тях, да ангажират целия си екип. Важно е да будят интереса и на политиците и неправителствения сектор, защото само когато бизнесът, държавата и неправителствените организации обединят усилия, можем да постигнем реална положителна промяна.