Служители на УниКредит посадиха над 1 300 върби по поречието на Струма

02.11.2011 | Новини

Близо 300 служители на УниКредит Булбанк и техните семейства засадиха 1 300 върби и още около 1800 лечебни храста зърнастец тази събота в Парк Витоша, край село Боснек. Инициативата беше организирана съвместно от УниКредит Булбанк, Фондация Помощ за благотворителността в България и Природен парк Витоша.

Подкрепени от семействата си, служителите на банката показаха професионализъм и в засаждането и благодарение на доброволния им труд ще бъде подпомогнато възстановяването на два типични за Витоша растителни вида – бяла върба и зърнастец.

Инициативата е част от Националната зелена програма на УниКредит Булбанк, в рамките на която всяка година банката реализира еко проекти. При старта на програмата през 2008 г. бяха засадени близо 400 дка гори край Стара Загора и бяха възстановени над 30 км. основни туристически алеи във Витоша – от х. “Алеко” до с. Бистрица по Янчовска и Бистришка река.

 

През 2009 г. банката финансира възстановяването на еко пътека край село Борино, до скалния феномен Дяволския мост.

Миналата година банката, заедно с Фондация Помощ за благотворителността в  България, организира конкурс за еко проект, спечелен  от Националната асоциация на парковете – така банката финансира с 5 хил. лева купуването на фотокапани, с които да бъдат наблюдавани животинските видове и да бъдат очертани местообитанията им в шест парка.

Едновременно с това банката започна и мащабна кампания за отказване от хартиените извлечения и замяната им с електронни. Преди около месец банката направи поредната стъпка към по-зелена природа като обяви, че ще използва само рециклирана хартия за рекламните си материали.