За шеста поредна година БДФ връчи наградите „Най-голям корпоративен дарител“

06.10.2011 | Новини

Церемонията се състоя на 5 октомври в София.

Конкурсът отдава признание на компаниите, които устойчиво и прозрачно са подкрепяли значими за обществото инициативи. Идеята му е наред с отличията за бизнеса, да създава стандарти за отговорно корпоративно дарителство.

Наградите се връчват според обемите на финансовите инвестиции на бизнеса през изминалата година 2010 г, а с помощта на 9 членно жури конкурсът класира компаниите и според качествата на техните програми. Чрез гласуване на членовете на БДФ се оценяват и добрите партньорства в сферата на благотворителността.

Методологията и критериите за оценка са изработени съвместно с дарителските форуми в Чехия, Унгария, Полша, Словакия, Русия и Украйна, където конкурсът също се провежда.

Тази година имаше 49 номинации в 7 категории.

Ето и победителите:

В „Най-голям обем финансови дарения” първо място спечели медопреработвателната компания Аурубис България (с 528 000 лв.), второто място е за М-Tel (дарени 468 200 лв.).

Със статуетка Най-голям обем на нефинансови дарения” (материали, стоки и др.) си тръгна телевизия бТВ – първото място е нейно с 4 054 485,98 лв., второто печели фармацевтичната компания Астра Зенека (2  921 385,78 лв., дарени в стоки и материали).

„Най-голям принос чрез доброволен труд на служителите” имат мобилните  оператори – VIVACOM е първи (67 993 лв), следван от М-Тел (с 14 700 лв.).

Категорията „Най-щедър дарител” (обемът на даренията, изчислени като % от печалбата преди облагане) е за Райфайзенбанк (с 0,6%, дарени от печалбата, преди облагане).

Качествени награди в Церемонията бяха спечелени от Пощенска банка с приз за „Най-добра дарителска програма” за „Силен старт с Пощенска банка” и от М-Телс приза „Най-прозрачна дарителска програма” за М-тел Грант .

БДФ връчи и наградата “Най-сполучливо партньорство”. Тази категория има за цел да насърчи партньорствата между компании, НПО и публични институции при осъществяването на благотворителни проекти и дейности в подкрепа на обществото.  Отличието се присъжда чрез гласуване сред членовете на БДФ и беше спечелено от  Фондация „Помощ за благотворителността в България” и Американската търговска камара в България за програмата им „Дни на корпоративното доброволчество”.

Тази година БДФ връчи и специална награда – за Благотворителен проект на годината. Отличието отиде при  фондация УниКредит и банка УниКредит Булбанк за съвместната им дейност на територията на страната, която носи след себе си значителни ползи и развитие за различни обществени групи в България.

Наред с отличията за компании, БДФ чрез още една специална награда, отдава признание и на личност, допринесла за развитието на благотворителността в България. Миналогодишният носител на този приз беше големият общественик и филантроп Димитър Паница. Тази година наградата спечели Д-р Милен Врабевски – основател и изпълнителен директор на „Комак Медикал” – най-голямата частна научно-изследователска организация в Югоизточна Европа. Той е учредител на Фондация „Българска Памет” , чиито приоритети са образование за евроинтеграция и устойчиво развитие на гражданското общество, както  и реинтеграция на най-младите ни  сънародници от българските общности зад граница. Дейността на фондацията е насочена и към борба с демографската криза в България. Д-р Врабевски е първият голям дарител на фондация „Искам бебе“ и подкрепя инициативата за създаване на фонд „Ин Витро“.

По време на церемонията призове на победителите връчиха министрите Трайчо Трайков, Тотю Младенов, Томислав Дончев и Лиляна Павлова, както и Н.Пр. Джеймс Уорлик – посланик на САЩ в България, Н. Пр. Посланикът на Холандия в България Карел ван Кестерен и Н. Пр. Посланикът на Норвегия Тове Скарстейн.

 

 

 

 

 

Вижте всички снимки в страницата на БДФ във Фейсбук