В последните години се забелязва тенденцията към повишаване на подкрепата за борбата срещу рака

15.07.2011 | Брой 11, Бюлетин

Жаклин Цочева, Мениджър PR, комуникации и реклaма на AVON Cosmetics за регион Дунав

Жаклин има магистърска степен по „Връзки с обществеността и комуникации” и бакалавърска степен по „Книгоиздаване” към СУ „Св.  Климент Охридски „. Започва в Avon Cosmetics като PR, комуникации и мениджър събития за България, Македония и Албания. В момента отговаря за PR, комуникации и реклама за Дунавския регион.

Защо AVON подкрепя точно каузата за превенция на рака на гърдата?

Avon, компанията за жени, е създадена преди 125 години, за да подпомага жените по цял свят, като им дава възможност да печелят пари извън дома, както и да се грижи за тяхното здраве с кампанията срещу рака на гърдата и за тяхното благосъстояние с кампанията срещу домашното насилие. В световен мащаб Avon работи повече от 65 години в кампанията срещу рака на гърдата, а в България вече 9 години, като се фокусира основно върху превенцията на болестта. Ние силно вярваме, че повишаването на процента на ранно диагностицираните жени с рак на гърдата, което статистиката отчита напоследък, е резултат от усилията на кампаниите срещу рака на гърдата, една от които е и кампанията на Avon срещу рака на гърдата „От любов към живота”. Изключително положителна е тенденцията към промяна на обществената нагласа и все по-малкото неглижиране на важността от превенцията срещу болестта.

Как и защо решихте да осъществявате подкрепата си чрез механизма “маркетинг, обвързан с кауза?”

Едно от най-големите предимства на Avon е именно механизмът на работа – принципът на директните продажби. Той е и в основата на избора, на начина за набирането на средствата. Освен с продажбата на продуктите от „розовата серия”, символ на борбата с рака на гърдата, другото основно предимство на канала за директни продажби е възможността на директните представителите на Avon да консултират и напомнят на свои приятели и познати за важността на превенцията и регулярните прегледи.

Как клиентите ви реагират на факта, че им се предлагат продукти, процент от продажбата на които отива за благотворителност и смятате ли, че това ги мотивира да купуват повече именно тези продукти?

Фактът, че цялата печалба от всички благотворителни продукти на Avon се даряват директно в борбата с рака на гърдата със сигурност допринася за тяхната продажба. По принцип хората сме солидарни и отворени да помагаме и затова с радост мога да кажа, че в последните години се забелязва тенденцията към повишаване на подкрепата, която нашите представители изразяват във филантропските кампании на Avon, не само в продажбата на продукти, но и в пренасяне на посланието и промяна на нагласите.

Какви са резултатите от вашата социална дейност и как ги измервате? Смятате ли, че компанията вече е разпознаваема сред обществото със социалните си ангажименти и това носи ли ползи и за нея, освен за обществото? Какви?

Преди да цитирам резултати нека да кажа каква е целта – а да припомня тя е повишаване на ранната диагностика срещу рака на гърдата и като цяло срещу рака. Фактът, че през последните години изключително силно се заговори за това, че все повече кампании и хора са ангажират с каузата и не на последно място волята и подкрепата на медиите да разпространяват посланието до все повече хора, доведе до повишаването на ранно диагностоцираните ракови заболявания като цяло. А сега нека говорят цифрите: за 9-те години, през които кампанията е факт в България, са събрани и дарени над 625 000 лева, дарени са първите в България мобилен мамограф, ехограф и рентгенов апарат и са финансирани над 23 000 безплатни профилактични прегледа в близо 50 населени места в цялата страна.

Безспорно, и няма как да е различно, когато сме толкова постоянни в ангажиментите си към обществото. Горди сме с факта, че AVON е най-големият корпоративен дарител за борбата с рака на гърдата в света, с повече от 800 милиона долара дарения само през 2010 г. в над 50 страни, а „Фондацията на Avon” е най-голямата корпоративна фондация, фокусирана върху проблемите на жените в цял свят. За нас е изключително важно хората да разпознават посланията. А дали компанията има полза – бих казала, че много по-важна е ползата за обществото, която ние вече 125 години носим.