Почина големият български дарител и общественик Дими Паница

29.07.2011 | Новини

Дими Паница е сред хората, допринесли в най-голяма степен за развитието на гражданското общество и филантропията в България. Той и съпругата му учредяват Фондация „Свободна и демократична България“, чиято цел е демократизиране на страната чрез развитие и насърчаване на плурализма, свободния печат, обществената толерантност, образованието.
Главните програми на Фондацията са : „Социален комплекс „Св. София“ – първата програма в България в помощ на бездомни деца и младежи, програма „Гражданско общество“, включваща учредяването на „Джуниър Ачийвмънт, България“, програми за журналистически обмен на Балканите, програма „Студентски дискусионни клубове“.
Дими Паница учреди Журналистическите награди „Паница“, които бяха присъждани десет години за високи постижения в журналистиката. След това той учреди Наградата за гражданска доблест „Паница“. Тя се присъжда от създаден с негово дарение фонд към Нов български университет.
Паница е почетен член на Българската академия на науките, член на Международния институт за стратегически изследвания в Лондон), на френската Фондация за бъдещето, на Института за демократизация в Източна Европа (Вашингтон), на софийския Институт за пазарна икономика (София). Той беше член-основател на Съвета на директорите на Американския университет в България и спонсор на новата библиотека на университета, която бе наименувана в чест на него и на съпругата му.  Дими Паница е и основател и почетен председател на Българското училище за политика.
Миналата година БДФ връчи именно на него и своята първа специална награда “За принос в развитието на културата на дарителството в България”.