Мобилтел отчете даренията си за обществено – значими каузи през 2010 г.

03.02.2011 | Новини

През 2010 г. Мобилтел дари над 400 000 лева за различни социални проекти, като общо средствата, вложени в социални каузи, надвишават 500 000 лв. Над половината от тях са инвестирани в проекти, свързани с грамотността и образованието.
Сумата, която компанията е дарила на петте независими проекта, които традиционно подкрепя, през 2010 г.е 92 337 лева. Проектите са Аз, баба и дядо”, насочен към интегрирането в обществото възрастни самотни хора и изоставени деца до три години;семейството на Мобилтел в „SOS Детски селища България”; защитеното жилище в дома за деца и младежи с увреждания „Вяра, надежда и любов”, град Мездра; фондация „Очи на четири лапи”, фондация „Априлци”, чиято дейност е адресирана към възрастни жители в град Априлци – хора с увреждания, самотни и социално слаби.
Специалният дарителски номер на компанията 1788 пък добави допълнително сумата от около 40 000 лева за петте социални проекта.
През 2010 г. социалните проекти на Мобилтел бяха насочени към образованието, грамотността и съхраняването на родния език. Традиционната за Мобилтел грантова програма също е под знака на образованието. Програмата защитава езиковата и социална грамотност чрез шест малки, но стойностни проекта. Общата сума на безвъзмездната финансова помощ за проектите възлиза на 93 653 лева. Разликата до 100 000 лева (сумата, която Мобилтел ежегодно отделя за грантовата си програма) ще бъде връчена под формата на награда на проектите с най-добри резултати в края на грантовата програма.
Изпълнителен директор на Мобилтел Андреас Майерхофер отправи призив да отпадне ДДС върху благотворителните SMS-и. Дарителството чрез SMS-и е най-предпочитаният начин за даряване в България, но въпреки това този тип благотворителност не е освободен от данък добавена стойност. Промяната на тази ситуация ще доведе до много по-успешни благотворителни кампании, ще поощри индивидуалните дарения и ще внесе повече прозрачност в кампаниите, смята той.
Апелът за облекчаване на този вид индивидуално дарителство беше отправен от г-н Майерхофер към държавата по време на участието му в конференцията за корпоративна социална отговорност, организирана от Австрийския бизнес кръг в София.