Жени предложиха своите гледни точки към филантропията и силата й да променя света

23.11.2011 | Новини

На 22-ри ноември се проведе конференцията на тема “Жените и филантропията”. Организатори бяха Български дарителски форум и Български фонд за жените. Събитието предложи различни лични истории и гледни точки на жени от България, Европа и САЩ, решили да инвестират във важни обществени каузи.
Целта на конференцията е да насърчи и мотивира активните жени в България да осъзнаят себе си като фактор за социална промяна, която могат да постигат чрез дарителски жестове, доброволен труд или лична експертиза в полза на определени идеи.
Успели жени от бизнеса, неправителствения сектор и индивидуални дарители споделиха своя опит, колебанията си, емоционалните си и рационални мотиви да даряват, както и постиженията си във филантропията.
Международните лектори в конференцията бяха Мариан Сакс (дарител и основател една от една от големите холандски фондации, в подкрепа на жени „Mama Cash”), Керъл Ендриа (директор на американската инициатива „Women Moving MIllions”) и Каролайн Търнър (сред основателите на фондация ОУК – Швейцария). Те споделиха личното си вдъхновение да подкрепят каузи, които смятат за важни и така да променят живота и света около себе си и разказаха за интересни дарителски модели и практики, които техните фондации реализират.  Общото между всички тях е в увереността им, че филантропията носи удоволствие и тя е не просто „даване на пари и време”, а начин да се променя дългосрочно средата и общността, чрез обща енергия и вярата на приятели и съмишленици, защото, според Керъл Ендриа “Това, което е добро за жените е добро за цялото общество”.
От българска страна своя опит в подкрепата за обществени каузи  разкриха Цецка Радева (собственик на агенция „Интерланг” и индивидуален дарител за различни социални каузи), Станимира Георгиева (HR в УниКредит Кънсумър Файненсинг-Румъния, дарител и инициатор за набиране на средства за местната общност), Маги Малеева (основател на „Горичка” и защитник на екологичния начин на живот), Радина Велчева (Председател на УС на фондация „Искам бебе”, която подкрепя хора с репродуктивни проблеми), Нина Миткова (собственик на „Чиполино” – един от корпоративните дарители в детската сфера).
Любопитен преглед на пътя, по който българската жена върви от 1856 до днес – с благотворителните жестове и от  благотворителност към социална филантропия, направи Стоила Бонгалова, директор на Български фонд за жените.
Като съпътстващо събитие се проведе и благотворителна изложба с картини на Александрина Караджова, Силвия Басева и Дарина Янева. Приходи от продажбата на 12–те творби ще бъдат дарени на Български фонд за жените за подпомагане дейността на неправителствени организации, които предоставят психологическа и юридическа помощ на жени и деца, пострадали от насилие.

   

Вижте още снимки от събитието в страницата на БДФ във Фейсбук.