Гласът на филантропите трябва да се чува ясно от правителството, медиите и от цялото обществото

16.11.2011 | Новини, Становища

Това заяви британският посланик на филантропията Стефани Шърли на конференцията „Дарителите и държавата – партньори за промяна”.  Събитието се проведе на 15 ноември в София и беше организирано от Българско училище за политика „Димитър Паница”, съвместно с Български дарителски форум.

В конференцията участваха народни представители, индивидуални и корпоративни дарители, дарителски и други неправителствени организации.

Стефани Шърли  представи световната инициатива „Посланици на филантропията” и опита на Великобритания в това поле. Досега тя, като голям предприемач и основател на фондация, е предоставила над 150 милиона лири за различни каузи и според нея има смисъл дарителите да рискуват с „авангардни идеи”, които едно правителство трудно би могло да финансира. Най-голямата й лична кауза е свързана с аутизма, тя е основател и на фондация, която работи за развитието на хора с подобни проблеми. Една от инициативите й е била да създаде надпартийна парламентарна група за проблемите на хората, страдащи от аутизъм.

Акцент в дискусиите на конференцията бяха проблемите, с които се сблъскват дарителите у нас, и техните възможни решения – ДДС върху дарителските SMS-и, законовите регулации и неравностойното третиране дарителите, в зависимост от това, за какво са избрали да даряват, неефективното насочване на бюджетни средства към гражданския сектор, липсата на медиатор между институциите и дарителите и т.н. Идеята на събитието е представените предложения да стигнат до политиците и да бъдат разглеждани като възможности за законови промени в името на по-добра за дарителите среда у нас.

По време на конференцията беше представена антологията „Дарителството в съвременна България”, подготвена от БУП. Книгата обобщава дарителските практики от Възраждането до сега, дава практически съвети за дарители и получателите на дарения и представя резултати от различни изследвания за развитието на филантропията в България.