Всеки, който се ангажира с позитивната промяна в социалната ни среда, по естествен път стига до партньорство с НПО

22.12.2010 | Брой 1, Бюлетин

Д-р Милен Врабевски, основател и изпълнителен директор на Комак Медикал и учредител на Фондация Българска Памет

Защо решихте да осъществявате социалните си инициативи в партньорство с неправителствена организация?

Зад една социално отговорна  корпоративна инициатива всъщност стоят хора с повишена чувствителност и внимание по отношение на конкретен човешки или обществен проблем. Всеки, който се ангажира с постигането на позитивна промяна в социалната ни среда по естествен път стига до партньорство с организация с идеална цел. Партньорството между НПО и бизнес предоставя изключително прагматичната възможност да се обединят в едно енергия и финансовия ресурс и специфична компетенция по отношение на проблемите на обществото и адекватните и успешни социални практики. Остава да се включи и още един компонент – институцията. Това действително би довело  до положителна промяна на средата и до повече оптимизъм.

Как избрахте организацията, с която работите?

През август 2007 г. получихме предложение от Фондация «Искам бебе» да подкрепим проекта им ИНФОРМАЦИОННИ БОРСИ „ИСКАМ БЕБЕ”. Още на първо четене изпъкнаха няколко предимства на проекта: яснота, прагматичност и кратко изложена максимална информативност. Освен чисто техническите достойнства за мен беше важно, че се отнася към проблем от национален приоритет –  според статистиката десетки хиляди семейства в България се борят  с репродуктивни проблеми. Целите на проекта бяха да се създадат форуми и социални мрежи,  и чрез тях да се дискутират и поставят във фокуса на общественото внимание проблемите за репродуктивното здраве на семействата в България. Оказа се, че мнозинството от тях са млади хора в активна репродуктивна възраст, които по различни причини не могат да имат собствени деца. Приехме да спонсорираме първата голяма информационна борса. За да привлечем интереса на потенциалните участници в борсата решихме да спонсорираме ин витро процедурите на пет семейства, които изтеглихме с томбола след приключване на презентациите на специалистите по репродуктивно здраве. Идеята на този дарителски жест беше да дадем добър пример и да привлечем повече дарители и партньори за каузата да се раждат повече българчета в България.


Какви са ползите за компанията и за проектите ви от тази съвместна работа? Какво ви дава това партньорство?

Конкретните ползи за компанията са измерими със знанието и самочувствието на служителите, че резултатът от колективното усилие има не само материално измерение. За всеки един  става пределно ясно, колко е важно да се връща стойност, понякога под формата и на качество, в общността, където развиваш икономическите си инициативи. Това чувсто помага и за изграждане на вътрешна солидарност в организацията, което неотменно се отразява положително на работния процес. 

Мислите ли, че за една компания е важно да реализира социалните си идеи заедно с НПО?

Твърдо съм убеден, че социално ангажираните компании трябва да взаимодействат с НПО, защото това е най-успешната форма на самоорганизация на обществото за постигане на позитивна промяна на социалната среда. Към това партньорство бих добавил и медийното, за да има повече публичност, както за проблемите, така и за усилията и положителните ефекти в борбата с тях. Добрите примери съществуват, но за съжаление рядко са обект на обществено внимание и чувствителност. Въпреки това се очертава тенденция за все по-широко взаимодействие между социално отговорния бизнес и НПО, което е  знак, че вървим към изграждане на по-качествен модел на гражданско общество.