ОББ традиционно е Генерален спонсор на Празници на изкуствата „Аполония”, в Созопол, които тази година се провеждат от 28 август до 5 септември

30.08.2010 | Новини

Празниците на изкуствата „Аполония” в гр. Созопол се провеждат от 28 август до 5 септември и ОББ е традиционно техен Генерален спонсор още от средата на 90-те години.
На откриването на фестивала на 28 август бяха връчени 2 награди – едната е статуетката „Аполон Токсофорос”, с която Фондация „Аполония” награждава всяка година заслужил арт деятел. Втората е Наградата на Генералния спонсор – ОББ, с която банката също отличава български изпълнител или творец. Нейният носител за 2010 година е журналистката и писателка Силвия Чолева, която ще представи книгата си „Зелено и златно” (Издателство «Жанет 45») на 4 септември от 20 часа в художествена галерия, Созопол.
За първи път банката връчва своята награда през 2007 година на музиканта – джазмен Антони Дончев. През 2008 година наградата отива при Ангел Заберски – син. През 2009 с нея е награден успешният млад режисьор Камен Калев, представил достойно България на филмовия фестивал в Кан с филма си «Източни пиеси»
За 11 пореден път джаз програмата на Фестивала протича под името „Джаз клуб ОББ”. За последните 11 години са проведени над 100 джаз концерта на български и чужди изпълнители от този жанр. През 2007 година, специално за музикантите участници в Клуба, ОББ подари на „Аполония” роял Yamaha на стойност 25 000 лева, осигуряващ възможност на големи изпълнители като Милчо Левиев да дадат простор на изпълнителското си изкуство.
На 30 август, понеделник, е друг акцент от присъствието на банката в арт феста – специалният концерт на Васил Петров и българският бас Орлин Атанасов, подготвен с изключителното съдействие на ОББ.
Повече за програмата на Аполония.