Правителството създаде прецедент в дарителството

09.12.2010 | Новини, Становища

Ще има ли актуален дебат за отмяната на ДДС върху благотворителните смс-и?
Поводът Български дарителски форум отново да заговори за това, е решението на МС, взето на 8- ми декември 2010 г. и свързано със средствата, набрани от благотворителната кампания на bTV “Великолепната шесторка”. Фактът, че правителството ще дари 159 553 лева (еквивалентни на дължимото ДДС върху сумата, набрана от изпратените смс-и в рамките на кампанията)е прецедент както в средата за дарителство у нас, така и като политическо решение.
По данни на БДФ в момента в публичното пространство са актуални над 125 дарителски смс кампании и досега те са набрали средства, чието ДДС възлиза на стойност между 250 и 300 хл. лв.
БДФ заедно с фондация “Помощ за благотворителността в България” администрира вече трета година проект “Единен дарителски номер в България – DMS”, в който в момента има 118 кампании и те набират средства именно чрез дарителски смс-и. По-голяма част от тях са кампании на деца и възрастни, които разчитат на дарителска подкрепа за лечение на тежки заболявания и дори за животоспасяващи операции.
Вярваме, че взетото от МС решение за дарение на сумата, в размер на събраното от смс- ите ДДС в рамките на благотворителното предаване “Великолепната шесторка”, ще стане повод Министерството на финансите и Правителството да обмислят възможността за даряване и на сумата, равностойна на ДДС, набрана от останалите благотворителни смс кампании.
Надяваме се, че това може да е и крачка към вземане на законодателно решение за създаване на механизъм, който да не начислява или да възстановява ДДС, събрано от смс-и за благотворителни кампании.
Позицията, че ДДС върху благотворителните sms-и трябва да отпадне БДФ защитава от близо пет години и води преговори с различни институции (Министерство на финансите и Парламента) в опит да промени ситуацията. БДФ настоява за регламент, който да гарантира, че равнопоставеността на дарителските кампании няма да зависи от добрата воля на едно или друго правителство и че е нужно равно третиране на всички благотворителни кампании, които набират средства чрез смс – механизъм.
Това би било и знак на уважение към дарителите, които ще бъдат третирани по еднакъв начин. За тях еднакво важни и ценни са както “малките” индивидуални кампаниите, които набират средства, за да спасят човешки живот, така и по-мащабните, актуални публични кампании, организирани от медии и институции.