Вече са известни най-големите корпоративни дарители на България

16.12.2010 | Новини

На 15 декември Български дарителски форум връчи наградите “Най-голям корпоративен дарител” 2010. Призовете отличиха социално отговорните компании в страната, които инвестират в различни значими обществени каузи. Идеята на наградите е да мотивират и стимулират българския бизнес в реализирането на дългосрочни социални проекти и едновременно с това да създават стандарти как се прави качествена и отговорна социална политика.
Тази година компаниите се състезаваха не само въз основа на финансовите данни за техните благотворителни и социални проекти в България през 2009 г., но и чрез качествата на програмите, които осъществяват в полза на обществото. Методологията и критериите за оценка са изработени съвместно с дарителските форуми в Чехия, Унгария, Полша, Словакия, Русия и Украйна, където конкурсът също се провежда.
В конкурса взеха участие 49 номинации в 7 категории.
Наградата в категория “Най-голям обем на финансови дарения» спечели мобилният оператор M-Tel с направени дарения от 707 015 лв.
Призът за “Най-голям обем на нефинансови дарения» отиде при телевизия BTV (5 052 431,25 лв.).
Друг телеком – VIVACOM победи в категорията “Най-голям принос чрез доброволен труд на служителите (3300 служители са положили труд, остойностен на 62 386, 23 лв.).
Козметичната компания Роза Импекс е носителят на приза в категорията “Най-щедър дарител (това е обемът на даренията, изчислени като % от печалбата преди облагане – финансовият обем на подкрепата е 189 000 лв., а печалбата преди облагане – 5 358 000 лв).
За първа година БДФ връчва и две качествени награди – «Най-добра дарителска програма за 2009г. и “Най-прозрачна дарителска програма за 2009г”. Те бяха определени от 9 членно жури, в чийто състав влизат представители на бизнеса и големи благотворителни фондации, както и известни журналисти.
Данон България взе приза в първата от тях – за съвместната си кампанията с фондация “Димитър Бербатов” “Активни и здрави” (за ремонт и изграждане на спортни съоръжения в 9 училища в страната”), а статуетката “Най-прозрачна дарителска програма за 2009г.” грабна Райфайзенбанк за кампанията си “Избери, за да помогнеш” (дарителска платформа, която популяризира и набира средства за повече от 20 значими обществени каузи).
Тази година БДФ връчи награда и за “Най-сполучливо партньорство”. Тя беше присъдена чрез гласуване сред членовете на Форума и беше спечелена от М-Тел и ФПББ за дългогодишното им партньорството в социалната сфера.
Освен отличията за компаниите БДФ отдаде признание на една личност, допринесла много за развитието на благотворителността в България – Димитър Паница, като му връчи специалната награда на Форума.
По време на церемонията призове на победителите връчиха министрите Росен Плевнелиев, Тотю Младенов и Трайчо Трайков, американският посланик Н.Пр. Джеймс Уорлик, Н. Пр. Посланикът на Белгия в България Марк Михилсен и Н. Пр. Посланикът на Холандия Карел ван Кестерен.