Хората все повече осъзнават вътрешната си потребност да помагат на другите и намират начините да го правят

10.11.2010 | Брой 8, Бюлетин

Мануела Малеева

Мануела Малеева е българска тенисистка. Занимава се професионално с тенис в периода 1982г. -1994г., което и носи световна известност. От 2008 г. представлява фондация Swiss Clinical в България и отговаря за програмата за лечение на деца с ортопедични заболявания. Майка е на три деца.

Защо се спряхте на Обществен дарителски фонд – Стара Загора, когато решихте да организирате благотворителни инициативи в региона? Как се открихте взаимно и какво ви дава това партньорство?

Свързахме се с Фонда в Стара Загора по препоръка на Юлиян Попов, който вече беше работил с тях от известно време. Срещнахме много добро разбиране и коректно отношение. Партньорството ни е от съществено значение, защото това са хората, които познават региона, познават нагласите на дарители и организират дейностите на местно ниво.

Какви общи проекти сте правили досега?

Основният проект по който работим в Стара Загора е оперативно и постоперативно лечение на деца с ортопедични заболявания. Освен швейцарският лекар, който оперира заедно с колегите си от Стара Загора, с нас пътуват и двама техници, които на място изготвят шините. По препоръка на Фонда тази година самата аз направих лично дарение на Центъра по аутизъм в Стара Загора.

Как реагира местната общност на събитията и проектите, които правите? Успявате ли да я въвличате в тях?

В Стара Загора получихме много сериозна подкрепа от местната общност. Признателни сме на местния Университет, както и на частната болница, която ни предоставя безвъзмездно своето оборудване. На хепънинга за набиране на средства, който организирахме съвместно с “Обществен дарителски фонд – Стара Загора”, имаше много и най-различни хора, които бяха дошли, за да се включат в нещо ново и различно, което се случваше в града. Мисля, че хората все повече осъзнават вътрешната си потребност да помагат на другите и намират начините да го направят точно чрез такива инициативи.

Имате идея заедно с Обществен дарителски фонд – Стара Загора за създаване на ортопедичен център. Защо подкрепяте точно тази кауза?

Когато през 2007 г. доведохме швейцарските специалисти да оперират деца от домовете в Стара Загора те веднага зададоха въпроса “Къде ще се провежда постоперативното лечение? Къде са техниците и кой ще изработва ортезите?” Така разбрахме, че в България липсва цяло звено от ортопедичната помощ. В Швейцария има 120 работилници за ортези, докато в България има само една. Тъжното е, че за последните 20 години с изчезването на работилниците се е загубил и занаята. Сега тепърва трябва да се обучават кадри и да се изгражда наново връзката между лекарите и техниците изработващи помощни средства. А без шини много от операциите се обезсмислят, защото крайникът отново зараства накриво. Затова е важно да се създаде този център, където да се извършва следоперативното лечение. Освен това не винаги има нужда от операции, защото много от проблемите могат да се решат чрез специалните шини, наричани ортези. Центърът ще се финансира чрез дарения от страната и чужбина, но също така ще се използват възможности на различни национални и международни програми. С помощта на Фонда се свързваме и с други неправителствени организации, които ни оказват подкрепа за проектите ни в България.