Гласът на децата със специални потребности се чува все по-силно

07.09.2010 | Брой 7, Бюлетин

Ан Дейвис

Ан Дейвис по образование е социален работник. Преди 13 години основава организацията “Пъзел за теб”, която е променила живота на хиляди травматизирани деца и млади хора. Тя споделя своя опит и опита на децата на конференции по целия свят. През 2010 г. Ан Дейвис е номинирана от компанията Clarins за жена на годината за нейната работа за деца. “Всеки един от нас може да направи промяна, независимо колко малка е тя, като слушаме какво имат да ни кажат децата и младежите с увреждания.”

“Пъзел за теб” е детска организация, която съществува, за да подкрепя травматизирани деца и млади хора да преминат през тежки периоди на загуба. Организацията също така “дава глас” на младите хора, така че те реално да бъдат участници при правенето на политики, които касаят собствения им живот. “Пъзел за теб” работи и с групи млади хора, които се чувстват различни и сами, в резултат на преживяна травма или загуба на близък човек.

Наскоро присъствах на една международна конференция и там ме попитаха какво бих казала на организациите, които работят с деца със специални нужди, за да ги окуража и поощря да работят заедно. Моят отговор на това е, че не бих ги окуражила да работят помежду си. Вместо това бих организирала деца и млади хора със специални потребности в група, която се събира редовно. Така постепенно те ще изградят доверие помежду си и ще започнат да говорят за важните си проблеми. А след това те биха могли да поканят организация да се присъедини към тях (което е и подходът на “Пъзел за теб”).

Нашият модел (или как започна всичко):

Преди 10 години ние се консултирахме с деца и млади хора със специални потребности за необходимостта от промяна на детските площадки, така че да бъдат достъпни за тях. В рамките на 12 месеца ние се срещахме с деца и млади хора с различни увреждания. Прекарахме много време с деца с говорни нарушения, както и с техните родители, учехме се на различните начини за комуникация с тях, направихме много информационни табла, снимки на игрища, басейни, библиотеки и т.н. Това им даде възможност да посочат какво в тези съоръжения им харесва и какво може да се промени, така че да е по-удобно и интересно за тях.

Едно от първите неща, които се открои в тези разговори, беше липсата на социални контакти между децата извън самите учебни часове, независимо, че те се виждаха в училище. А това ги караше да се чувстват все по-сами и все по-различни. Заради това ние решихме да направим група за тези млади хора, по начина по който работихме с другите деца в организацията. Така те продължиха да се срещат и направиха наистина добри контакти с децата в другите ни групи. Постепенно тяхното самочувствие се възвърна, изградиха доверие помежду си и започнаха да споделят историите си. За да изразят своите гледни точки и предложат стратегии за други деца и млади хора и професионалисти, които работят с тях, те заедно направиха и обучителни DVD.

В групата например се обсъждаха детските площадки и как те да бъдат оборудвани, така че да са подходящи за деца с увреждания. В резултат на тези дискусии, беше направен оглед на всички площадки в квартала и бяха реализирани необходимите подобрения по тях. Друг пример за подобрения, благодарение на идеите на децата и реалните промени вследствие на техните предложения, е разработената схема съвместно с общината за ползване на басейни и други съоръжения за забавления. Създадохме система за предоставяне на сезонни билети за семейства за деца с комплексни увреждания, заради факта, че тези деца трудно могат да чакат на опашки наред с другите.

Обобщените резултати от всички тези консултации бяха представени от децата на техните родители, учители, общински служители, компании и медии по време на заключителна конференция. Самата конференция се водеше изцяло от деца с увреждания. Въпреки че повечето родители бяха скептични, конференцията се превърна в едно истински успешно събитие. И до днес тази наша програма продължава и подходът ни на работа се внедри в много местни училища и организации. Гледната точка на децата и младежите с увреждания вече се взима предвид при създаването на политики на национално ниво и най-важното е, че гласът на тези деца вече се чува.

А как се финансираме? Борим се. Кандидатстваме с проекти, търсим дарения, продаваме продукти – мога много да разкажа, но за мен това е само инструментът, чрез който постигаме промяна в живота на децата….. борим се с всички сили.