На 31 май и 1 юни ще се проведат финалните мачове от тринадесетото издание на „Данониада”

31.05.2010 | Новини

Данониада е единственият по рода си футболен турнир за деца до 12-годишна възраст. Мачовете от последния етап на “Данониада” ще се играят на стадион “Българска армия”. На 1 юни стадионът ще е отворен за публика. Отборът победител ще получи наградата си лично от Димитър Бербатов, който ще бъде специален гост за церемонията по награждаването.
Традиционно „Данониада” се организира от „Данон Сердика” АД, съвместно с Министерство на образованието, младежта и науката и Български футболен съюз. От 2008 година партньор на турнира е и Фондация „Димитър Бербатов”, като това е част от поредица съвместни инициативи между фондацията и „Данон”, които имат за цел популяризирането на здравословен и активен начин на живот сред децата. “Радвам се, че Данониада се утвърждава като турнир, в който децата с удоволствие участват, защото спортът е не само здраве, но и удоволствие. Турнири като този имат важната роля да формират отношение към активния начин на живот още от ранна възраст” – каза Димитър Бербатов.
Първият турнир „Данониада” е проведен в навечерието на световното първенство във Франция през 1998 г. и в него участват повече от 1000 ученически отбора от цялата страна. Огромното желание, с което децата се включват в турнира, дава ясен сигнал на организаторите за необходимостта от продължаване на този социален проект. Инициатива на „Данон Сердика” АД се посреща с въодушевление и в централата на компанията в Париж. Така през 2000 година, по модела на българската „Данониада,” е организирана и първата Международна купа „Данон” с участието на 8 отбора. От тогава до днес проектът набира все по-голяма популярност и през 2010г. на финалите в ЮАР ще се състезават националните отбори на 40 държави, а Международната купа „Данон” е единственият официално признат от FIFA турнир за деца до 12 годишна възраст.