Не е лесно да намериш точният партньор при реализирането на социална инициатива

22.12.2010 | Брой 1, Бюлетин

Жаклин Цочева, Мениджър PR и комуникации – AVON – България

снимка

Защо избрахте да подкрепите точно кауза, свързана с превенция на рака на гърдата?

Това е най-често диагностицираният рак при жените, обаче същевременно е и ракът, който открит навреме, е на 100% лечим. Профилактичният преглед отнема не повече от 15 минути. Именно затова и борбата с рака на гърдата е кауза, която Avon, компанията за жени, подкрепя в световен мащаб от 1955 година. До 1 Ноември 2009г. в света от Avon са дарени над 750 милиона долари за информираност, превенция, диагностика, лечение и търсене на лекарство срещу болестта. В България кампанията стартира през 2002 г. и е наречена „От любов към живота“. За 7-те години сме дарили на Национален онкологичен медицински център първите в България мобилни мамограф и ехограф, с които профилактичните прегледи стават достъпни и за жени от отдалечени краища на България, както и средства за над 20 000 безплатни профилактични прегледи.

Кое е трудното за една компания, когато реши да инвестира в подобнисоциално значими инициативи? Пред какви предизвикателства се изправихте,  когато решихте да инвестирате в подобни социално значими инициативи?

Няма трудности във вземането на такова решение. Тук е мястото да кажа, че Avon е ангажиран и работи усилено и в друга насока – борбата с домашното насилие. През 2009г. Avon България също стартира тази кампания.

Смятате ли, че ще ви е по-лесно ако намерите подходяща организация във вашата сфера на дейност или мислите, че една компания може да организира собствен ресурс и да се справи сама със социалните си проекти (какъвто е и вашия случай)?

Да, определено мисля, че работата със специализирана организация би направила кампанията ни още по-ефективна. Въпреки голямото ни желание да работим с подобна  организация обаче, се оказва трудно да изберем такава. Причините са комплексни. Една от тях е, че в България повечето организации са дублирани като насоченост –  има две пациентски организации, има две (или повече) фондации с такава насоченост и т.н.