Данъчните облекчения за дарители в образованието отново са застрашени от премахване!

05.03.2009 | Новини, Становища

Министерството на финансите (МФ) готви промени в данъчните закони, които ще засегнат дарителите и получатели на дарения в сферата на образованието.
Заложените изменения предвиждат премахването на данъчните облекчения за лица и компании, които даряват за училища, университети, академии, както и за стипендии, предвидени за обучения на ученици и студенти.
Дебати за запазването на данъчните облекчения в сегашния им вид се водят за втори път в последните 6 месеца. През октомври 2008 година под натиска на неправителствени организации, Парламентът отхвърли предложенията на МФ, които сега са отново на дневен ред.
С подобни решения, финансовото министерство изключва образованието от сферите, които държавата поощрява с данъчни облекчения. Този ход буди недоумение в неправителствения сектор, защото по данни на Български дарителски форум през последните години образованието е на трето място (след социални институции и здравеопазване) по обем на направените дарения. Въпреки че данъчните облекчения не са сред водещите мотиви на дарителите, предвижданите промени дават обезкуражителен сигнал към всички, които работят за по-модерно българско образование.