Днес, 1 октомври, е Европейският ден на фондациите и дарителите 2018 #ZAPALI нататък

01.10.2018 | Ден на дарителите, Новини

В България отбелязваме този ден за трета поредна година, като му посвещаваме цяла седмица (1-7 октомври). Тя започна с улична инсталация на столичния площад „Св. Неделя“. 50 от колчетата за паркиране на площада са  „трансформирани“ в кибритени клечки като символ на основното послание на кампанията „Запали нататък“ с убедеността, че огънят на дарителството има смисъл да бъде разпалван и предаван.

Над 144 000 фондации работят на територията на Европа, като годишните им дарения за 2017 г. са за над 60 милиарда евро. Каузите, в които те инвестират, са изключително разнообразни – от наука и опазване на природата, през социални услуги, образование и здравеопазване, човешки права и демокрация до младежки дейности и развиване на изкуството и културата на Стария континент. България е на 18 място от 30 европейски страни с индекс на средата за дарителството от 3,75 при максимален 5,0 съгласно Глобалния индекс на средата за дарителство 2018 г. на Lilly Family School of Philanthropy, Indiana University. Индексът се определя от възможностите за опериране в страната, данъчните облекчения, потенциала за трансгранично сътрудничество, политическата и социо-културната характеристики на средата. Според индекса в страни като Полша, България, Турция и Унгария средата се влошава – част от фондациите прекратяват дейност, други спират проекти, по които са работили, или срещат затруднения с реализирането на даренията, които предоставят. Някои фондации дори са принудени да напуснат страните, където оперират.

Над 30 инициативи на различни компании и фондации с активна дарителска политика са включени в Календара на тазгодишната кампания на Български дарителски форум по случай Европейския ден на фондациите и дарителите . Той съдържа широк спектър инициативи и кампании – за подкрепа на възрастни хора, деца в неравностойно положение и студенти, за повишаване на доброволческата култура сред служителите на компаниите, за реализиране на екологични и образователни каузи и т.н.

Сред тях са: стартиране на конкурса „Млад благотворител“ на фондация „Благотворител“, „Закуска за доброволци“ на УниКредит Булбанк и TimeHeroes, BUSINESS RUN на спортен клуб „Бегач“ с подкрепата на Пощенска банка, както и изпращане на лични писма с благодарности към дарители и служители доброволци. На 5 октомври Българският дарителски форум ще обяви Годишния анализ за дарителството в България – кой, колко и за какво дарява у нас.

 

Тази година към кампанията се присъединяват още общините Казанлък и Русе и Обществен дарителски фонд „Участвам – дарявам – променям – Бяла Слатина“, които ще изкажат признателност на своите дарители за оказаната подкрепа на значими местни каузи.

През цялата седмица по повод Европейският ден на фондациите и дарителите в социалните мрежи ще бъдат разказвани истории на дарителството с #ZAPALI.

Така страната ни става една от 24-те европейски държави, в които в първата седмица на октомври чрез десетки кампании, събития и инициативи ще бъде отразен приносът на фондациите и дарителите в цяла Европа. #ThankYouPhilanthropy

Кампанията е с ексклузивната подкрепа на Нова телевизия и с партньорството на вестник „Сега“, както и на онлайн медиите Project media, Cross.bg, lifeBites, Avtora.com.