Отпада ДДС върху благотворителните sms-и и телефонни обаждания

31.08.2012 | Новини, Становища

Днес, 31-ви август, Министерство на финансите (МФ) излезе с указание, че дарените чрез sms-и и телефонни обаждания суми вече ще са извън обхвата на ДДС.

Седмица след пресконференцията, на която БДФ, Български център по нестопанско право, и инициативата „Спаси, дари на…” отново повдигнаха проблема с начисляването на ДДС върху благотворителните sms-и  и подчертаха какви са загубите за самите благотворителни каузи, които ползват този механизъм за набиране на средства, МФ излизе със следното решение : „Когато се организират кампании с благотворителен, дарителски, филантропски или друг подобен характер, при които абонатите изпращат SMS или правят телефонно обаждане, операторът не следва да начислява ДДС върху стойността на определената за дарение сума“.

Целта е единно прилагане на Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС) в случаите на дарения, извършени чрез SMS или телефонно обаждане.

Самото указание можете да видите на сайта на Министерството на финансите: http://www.minfin.bg/bg/pubs/1/6717 .

БДФ благодари на всичките си партньори, приятели и съмишленици за това, че години наред ни подкрепяхте в настояването ДДС върху благотворителните sms-и  и обаждания да отпадне!