17-29 декември 2020 г.

Седмичният мониторинг обхваща преглед на внесени в Народното събрание законопроекти, проекти на нормативни документи, публикувани за обществено обсъждане, както и проведени заседания на обществени съвети, експертни и други междуведомствени групи. Предлагаме ви обобщени акценти от мониторинговия доклад: 
По-важни законопроекти, внесени в Народното събрание
1. Удължен е срокът за пререгистрация на ЮЛНЦ от окръжните съдилища към Агенцията по вписванията от 31 декември 2020 г. до 31 декември 2022 г.

2. На 18 декември 2020 г. бяха приети предложените промени в НПК на първо четене от 3 декември, с които се приема фигурата на прокурор по разследването срещу главния прокурор. Той ще се избира от ВСС по предложение на 6-ма члена на Прокурорската колегия. Междувременно Съветът на Европа е изпратил до българските власти критично становище и за този проект (становището вижте тук). С писмо от 15 декември директорът на дирекция "Права на човека" към Съвета на Европа е изпратил на българските власти предварителни коментари по повод на законопроекта, като в него се казва, че и този проект не дава необходимите гаранции за провеждане на независимо разследване на главния прокурор, както и на неговото обкръжение от приближени прокурори. Становището е в контекста на ангажимента на Комитета на министрите да следи за изпълнението на решението по делото "Колеви", което още през 2009 г. идентифицира проблема с недосегаемия главен прокурор в български условия.
По-важни актове, качени на Портала за обществени консултации
1. Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № Н-13 от 2019 г. за съдържанието, сроковете, начина и реда за подаване и съхранение на данни от работодателите, осигурителите за осигурените при тях лица, както и от самоосигуряващите се лица - 21 януари 2020 г.
Уеднаквят се сроковете за подаване на декларация образец по тази наредба със срока за подаване на годишната данъчна декларация по чл. 51, ал. 1 от ЗДДФЛ от лицата, които подават годишната си данъчна декларация до 30 юни на годината, следваща годината на придобиване на дохода.

2. Проект на Закон за изменение и допълнение на Наказателния кодекссрок до 18 януари
Предлага се допълнение на чл. 350а НК, където се съдържа текст, уреждащ наказателна отговорност, свързана с употребата на високорискови ветеринарномедицински препарати, но липсва наказателна разпоредба за нелегален внос и разпространение в страната на неразрешени и фалшиви продукти за растителна защита (ПРЗ). Нелегалният внос на ПРЗ, съдържащи забранени вещества, представлява висока обществена опасност за здравето на хората и околната среда, според вносителите, което налага промените.

3. Проект на Национална здравна стратегия 2021-2030 - срок 28 януари 2020 г.
Прави се анализ на демографските и здравни показателни на населението и се планират стъпки, свързани с намаляване на тютюнопушенето, например, ранно откриване на случаи на дибает и т.н. Макар да са идентифицирани проблемите, реалните и конкретни действия обаче не са ясно откроими. 

По-важното от заседанието на Министерски съвет от 22 декември 2020 г.
 
1. Одобрени са промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари 
Предложенията на неправителствения сектор не са приети, като проектът влиза в Народното събрание с малки корекции, спрямо първоначалния си вариант. Не се облекчава реда за деклариране на съмнения за изпиране на пари от НПО сектора, за разлика от търговците на едво.


2. Одобрена е Национална стратегия за хората с увреждания за периода 2021-2030 година 
Правителството прие Национална стратегия за хората с увреждания за периода 2021-2030 г. Нейното изпълнение ще допринесе за създаването на по-добри условия и възможности на хората с увреждания да упражняват правата си и да участват в отделните сфери на обществения живот равноправно с останалите български граждани.
С пожелание за по-здрава, спокойна и успешна 2021 година, изпълнена с повече законодателен разум, градивност, аналитичност и върховенство на правото!
 
Екипът на БДФ

Български дарителски форум обединява големи фондации и социалноотговорни компании в България,
които даряват ресурси и така променят средата, в която живеем.
Седмичният мониторинг на проекти на нормативни документи и работата на институции
по темите дарителство, доброволчество и гражданско участие е финансово подкрепен по проект "Дарителство за промяна" от:




Проектът „Дарителство за промяна“ се изпълнява с финансова подкрепа в размер на 105 000 EUR, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проект „Дарителство за промяна“ е изграждане на капацитет на гражданските организации за нови и устойчиви партньорства с бизнеса и институциите. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от БДФ и при никакви обстоятелства не оже да се приема, че отразява официалното становище на Финансовия механизъм на ЕИП и Оператора на Фонд "Активни граждани" България.

*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Our mailing address is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.