Известни са големите корпоративни дарители на България за 2017 г.

23.11.2017 | Новини


За 12 поредна година Българският дарителски форум (БДФ) връчи наградите „Най-голям корпоративен дарител” .

Конкурсът отличава компаниите, които устойчиво и прозрачно подкрепят значими за обществото инициативи и каузи. Наградите се връчват според финансовите и  нефинансови инвестиции на компаниите през изминалата 2016 г. и за положен доброволен труд от страна на служителите. А експертно жури  определя носителите на призове в качествените категории.

Церемонията се състоя на 23 ноември 2017 г. и неин домакин беше Румен Радев, Президент на Република България. Във фокус бе образованието – сфера, която съсредоточава най-сериозни дарителски инвестиции в последните години. Президентът Радев отличи програмата „Научи се да даряваш“ на БДФ с грамота за смисъла и резултатите, които постига.

Тази година в конкурса участваха 48 номинации в 8 категории.

Ето и победителите:

В категорията „Най-голям обем финансови дарения” печели Дънди Прешъс Металс Челопеч  (с дарени 1 337 874 лв). Статуетката  Най-голям обем нефинансови дарения”  е за  TELUS International Europe (147 970 лв., дарени в стоки  и материали). Призът „Най-голям принос чрез доброволен труд на служителите” за втора поредна година е за е SAP Labs България –  378 служители имат 11 217  часа реализирана доброволческа дейност в работното време и са доброволствали до 15 дни годишно. В категорията „Най-щедър дарител” печели TELUS International Europe с дарени 2% от печалбата преди облагане.

Качествените награди на конкурса са за AVON  с програмата „От любов към живота –  AVON срещу рака на гърдата, която спечели гласовете на журито в категорията „Най-добра дарителска програма”, а социалноотговорната инициатива на Нова Броудкастинг груп и Reach for change България „ПРОМЯНАТА“ –  остава лидер в „Най-устойчива дарителска програма“.

Филип Морис България печели в категорията „Най-добра дарителска програма на малко и средно предприятие“  с  програмата „Забавно лято, Грижовна есен“.

Наградата “Най-сполучливо партньорство”  отличава партньорствата между компании, НПО, публични институции или медии при осъществяването на благотворителни проекти и дейности в подкрепа на обществени каузи и се връчва след гласуване на членовете на БДФ. Тази година спечели партньорството между Фондация Работилница за граждански инициативи и Еврофутбол – за програма „Спортни таланти“.


Освен отличията за бизнеса  БДФ, вече традиционно, отдава признание и на личност, допринесла за развитието на дарителството в България.

Тази година Управителният съвет на БДФ реши наградата да бъде връчена на финансиста Светослав Божилов, основател на фондация „Комунитас” – за  подпомагане на деца в неравностойно положение и надарени ученици чрез Програмата „1000 стипендии”, за създаването и утвърждаването на Портал „Култура“, подкрепата за вестник „Култура“ и списание „Християнство и култура“ и за издателската дейност на фондацията. В своята над 10 годишна история фондация „Комунитас” е инвестирала в социални, образователни и културни проекти и в подкрепа на християнски църкви в България над 30 милиона лева.